İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

zaman: Normalleşmeye ‘soykırım’ gölgesi

Sözde Ermeni soykırımı ve Irak Savaşı yüzünden büyük yara alan Türk–Fransız ilişkileri ‘sıykırım’ gölgesinden kurtulamıyor. Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliği konusunda geçen yılki Kopenhag Zirvesi’nde olumsuz tavır takınan ve NATO’nun Türkiye’ye koruma sağlamasına çekince koyan Fransa’nın Dışişleri Bakanı Dominique de Villepin, sözde ‘Ermeni soykırımı’ tartışmaları arasında bugün Ankara’da temaslarda bulunacak.

Fransız bakan, Ankara’dan Irak için destek de isteyecek. ‘Türkiye–AB ilişkileri ve Irak’ın yanı sıra uluslararası ve bölgesel açıdan güncellik taşıyan konularda görüş alışverişinde bulunulacak’ ziyaret sırasında iki ülke arasında soğuyan ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik girişimler de ele alınacak.

Fransız bakanın ziyaretiyle ‘eşzamanlı’ olarak, Paris Belediyesi’nin 2 gün sonra ‘Ermeni Soykırımı Anıtı’ dikmeye hazırlanmasının, ziyareti gölgeleyeceği belirtiliyor. 2001 yılında Fransa Parlamentosu’nun sözde sıykırımı yasasını kabul etmesi, Ankara–Paris ilişkilerine büyük darbe vurmuştu.

Konuk bakanın kısa ziyareti sırasında, Irak’a NATO gücü yerleştirilmesi konusunun da görüşülmesi bekleniyor. ABD’nin, kısa süre önce Türkiye’den Irak’ta barışı koruma faaliyetlerine katkıda bulunmak üzere belirli sayıda asker talebinde bulunduğu ifade edilmiş, hükümet de bu konuda işbirliğine hazır olduğunu dile getirmişti. ABD’nin müdahalesine karşı çıkan Fransa, Almanya ve Rusya ile birlikte, Irak’ın yeniden yapılanmasında BM’nin merkezi rol oynamasını ısrarla savunuyor.

Akşam saatlerinde Ankara’da olacak De Villepin ilk önce Başbakan Tayyip Erdoğan ile bir araya gelecek. Çalışma yemeğinde görüşecek olan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ve De Villepin, temasları konusunda basına ortak açıklamada bulunacak. Fransız Bakanın gece saatlerinde Ankara’dan ayrılması bekleniyor. De Villepin ile Gül’ün ağırlıklı olarak, savaştan sonra Irak’ın idari yapılanması, imarı ve bu ülkeye yapılacak insani yardımlar konusunu ele almaları bekleniyor. Görüşmede, Irak dışında Türkiye–AB ilişkileri ve Kıbrıs’la birlikte ikili ilişkiler de gündeme gelecek, ikili ilişkilerin siyasi ve ekonomik alanlarda geliştirilmesi olanakları gözden geçirilecek.

De Villepin, Fransa Parlamentosu’nun, iki yıl önce sözde Ermeni soykırımını tanıyan bir yasayı kabul etmesinin ardından Ankara’yı ziyaret eden ilk Fransız dışişleri bakanı olacak. Söz konusu yasadan bir müddet sonra normalleşmeye başlayan ilişkiler, Paris’in, Kopenhag’da Ankara karşıtı tavrı ve NATO’nun Türkiye’ye koruma sağlamasına muhalefeti nedeniyle bozulma sürecine girmişti.

Bu gelişmeler yaşanırken, Irak’ta savaşa karşı çıkan diğer ülke Rusya da, savaş sonrası bölge istikrarını büyük ölçüde etkileyecek Filistin–İsrail sorunuyla ilgili olarak, temsilcisini Ortadoğu’ya gönderiyor. Ortadoğu Özel Temsilcisi Andery Vdovin, bu amaçla bugün bölgeye hareket edecek. Vdovin’in bölgeye, Filistin lideri Arafat ile başbakan olarak atanan Mahmud Abbas arasında bakanlar kurulu oluşumuna ilişkin anlaşmazlıklar sürdüğü ve İsrail saldırılarının devam ettiği sırada gitmesine dikkat çekiliyor. Dış Haberler Servisi

Yorumlar kapatıldı.