İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

star: Fransermeni yürüyüşü

Ermeniler 24 Nisan’da sözde soykırımın 88. yıldönümü nedeniyle Fransa’nın büyük kentlerinde 25 ayrı tören düzenlediler. Paris’te ise Büyükelçiliğimiz’e yürüyecekler…

SÖZDE Ermeni soykırım yasasını kabul eden Fransa’da yaşayan Ermeniler, bu ülkeyi adeta ‘küçük Ermenistan’ ilan ettiler. Ermeni kutlama komitesi, 24 Nisan’da sözde soykırımın 88. yıldönümü nedeniyle Paris, Lyon, Nice, Marseille ve Cannes dahil 25 ayrı bölgede tören düzenledi. Sözde soykırım gününü Türkiye aleyhine bir kampanyaya dönüştüren komite, artık sözde soykırımdan Osmanlı İmparatorluğu’nu değil Türkiye’yi sorumlu tutmaya başladı.

Paris’teki Kanada Meydanı’nda ise sözde soykırımı sembolize edecek Rahip Komitas heykelinin 2 metre yüksekliğindeki kaidesinin yapımı da tamamlandı.

Kürtler de katılacak

Sözde soykırım kutlama komitesinin hazırladığı programa göre Ermeniler Paris Saint German Meydanı’nda 23 Nisan Çarşamba akşamından başlayıp gece yarısına kadar sürecek çeşitli etkinlikler düzenleyecekler. 24 Nisan sabahı ise sözde soykırımı temsil edecek olan, Paris’te akıl hastanesinde ölen Rahip Komitas’ın heykeli Kanada Meydanı’na dikilecek. Törene Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoe ile Paris’teki Kürt Enstitüsü Başkanı Nezan Kendal da katılacak. Komitas heykeli etrafında toplanacak Ermeniler aynı gün akşam saatlerinde ise Türk Büyükelçiliği’ne bir yürüyüş düzenleyecek.

Yunanistan’a borcumuz varmış!

Bu arada Yunanistan Parlamentosu Başkanı Apostolos Kaklamanis ise sözde Ermeni soykırımının, ‘Türkiye’nin ödemesi gereken bir senet olduğunu” iddia etti.

Kaklamanis, Atina’da sözde Ermeni soykırımı ile ilgili düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, Türkiye’nin sözde Ermeni soykırımını kabul etmesi gerektiğini öne sürdü.

Soykırım iddialarının Türkler için tarihte ‘kara bir sayfa ve silinmez bir leke olarak kalacağını” ileri süren Kaklamanis, ‘soykırım Türkiye’nin insanlığa karşı ödemesi gereken bir senettir” dedi. Kaklamanis, ’24 Nisan’ın Yunan Parlamentosu tarafından Ermeni soykırım günü olarak resmen kabul edildiğini” de hatırlattı.

Emin Varol / Paris

Yorumlar kapatıldı.