İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: ULUSLARARASI AĞDA ERMENİSTAN´IN ADI YOK

Ermenistan, IBM ve The Economisti’in 2002 yılı arştırmalarına dayanarak hazırladığı, “elektronik hizmetler ve internet kullanımı” nın yeterli bir düzeyde olduğunu gösterir, 60 ülke isminin yer aldığı listede gözükmüyor. Azerbaycan ve Kazakistan ise listede yer alıyor.

Bu durum EKM Md. Vahram Mğitaryan’a göre, konuyla ilgili politikaların bir sonucu. Bilgi ve enformasyon teknolojisinin gelişmesi için bütün önşartlar olduğu halde, bu suni olarak engellenmiş.

“”Armentel”e verilen lisansın, veri iletişim ağları oluşturulması ve internet hizmetlerinde sınırlamalar getirmediğini”, söyleyen Mğitaryan, “suni olarak problemler yaratıldığını, zaten devletin de bunları çözmek için, bu yılın Ocak ayından beri gayret gösterdiğini, “lisans verilmesine ilişkin” yasada yapılan değişikliklerle bu olanakların doğduğunu, sadece devlet başkanı ve hükümet erkanının, iletişimde devrimin gerçekleşmesi için, siyasi irade göstermesi gerektiğini” sözlerine ekledi.

EKM bunun gerçekleşmesi için “Elektronik Ermenistan-2003” projesini hazırlamış, “Enformasyon Teknolojileri Geliştirme Komisyonu”na zaten sunmuş bulunuyor. Projede özellikle 1-10Gbit/sn hızla çalışabilecek bir iletişim ağı teklif ediliyor. Bu taban üzerinden de diğer hizmetler sunulmuş olacak. 90lı yıllarda kişi başı elektronik hizmetlerde rusya ve Ukrayna’nın önünde yer alan Ermenistan, bugün “kendi bölgesinde bile yer almıyor”.

“Bugün Armentel tarafından öngörülen hizmetler telefonla ilgili hizmetler olup, bunu veri değişim ağı olarak kabul etmek mümkün değildir” diyen EKM Md. Mğitaryan “dünyada artık bakır kabloların kullanılmadığını, benzer ağlar için sadece optik kabloların kullanıldığını, dolayısıyla Armentelin teknolojileri eski ve ülkeyi teknoloji çöplüğüne dönüştürüyor” diyor.

“Şu anda enformasyon hizmetleri optik ağlara kayıyor. Televizyon, radyo, telefon hizmetleri uluslararası ağlar arcılığıyla hizmet veriyor. Burada maliyetler 100 kat daha ucuz, bu sebepledir ki dünyada telefon firmaları, Ermenistan’daysa Armentel bu devrime karşı yoğun mücadele gösteriyor.” diyen Mğtaryan ” Ermenistan ve Dağlık Karabağ’da optik ağın kurulması için başlangıçta 50-100 milyon dolar gerekli. Bu, birim tüketici başına 1-10 dolar hesabıyla 5-7 yılda geri dönecek. Bunlar için 100 bin km’lik fiber optik kablo gerekiyor. Şu anda Armentel’in kurduğu fiberoptik hattın uzunluğu 1000 km.” diyor.

“Elektronik Ermenistan-2003” projesinde, iletişim sürekliliğini sağlamak için, hem radyolink hatları, hem de uydu bağlantısı yer alıyor. Uydu bağlantısı için 5 istasyon kurulması planlanıyor.

“Yönetimler ne yapmalı?” temel sorusuna EKM Md.’nin yanıtı, “önce siyasi irade, daha sonra da pratik düzenleyi adımlar” oluyor, ve ekliyor, ” teklif ettiğimiz gibi, ilkönce “çalışma gruplarının” oluşturulması ve gelişmelerden ilgili yapıları haberdar ederek, kimin ne yapacağını bilmesini sağlaması, ikinci aşamadaysa “gelişim planı”nın hazırlanıp yatırım kaynaklarının netleştirilmesi gerekiyor. Çalışmaların bu sene içinde tamamlanması öngörülüyor. Daha sonra Ermenistan Optik sistemi, Arm OS’a ilişkin çalışmalar ve buna bağlı yerel ağ sistemlerine ilişkin çalışmalar başlayacak. Son adım ise iletişim hizmetlerinin işlevselleştirilmesi, ki bu da iltişimde devrimin bizim ülkemizde de olduğunu gösterecek.” diyor Mğitaryan.

Ara Mardirosyan

Yorumlar kapatıldı.