İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

lraper: Rab´bin Kudüs´e Girişinin Anısı (Dzağgazart) Coşkuyla Kutlandı

(Patrik Hazretleri ellerinde zeytin dalları tutan çocuklarla)

13 Nisan Pazar günü Turkiye’de din görevlisi bulunan tum Ermeni kiliselerinde, Mesih’in Kudüs’e Görkemle Girişinin anısı geleneksel törenlerle kutlandı.

Ürdün Nehri’ndeki vaftizinden üç yıl sonra, Musevilerin Pesah (Paskalya) bayramından hemen önceki pazar günü, Mesih, bir sıpanın üzerine binerek Zeytinlik Dağı’ndan yola çıkarak Kudüs’e girmiş, ellerinde hurma ve zeytin ağacı dalları bulunan ve “Ovsanna, Hosanna, Alleluia” nidalarıyla haykıran çocukların, yaşlıların ve büyük bir halk kitlesinin coşkulu sevgi gösterileriyle karşılanmıştı. (Mat. 21:1-11; Mar. 11:1-11; Luk.19:28-40; Yuh. 12:12-19).

Aynı coşku, Mesih’e aynı bağlılık ve sevgi gösterileri her yıl kiliselerimizdeki törenlerde bir kez daha yaşanıyor, törenlerden yuvalarına dönen kilise üyeleri aracılığıyla dalga dalga tüm semtlere yayılıyor. Kutsal Hafta bu yıl da nihayet geldi. 13 Nisan Pazar günü Kutsal heyecan herkesi sarmıştı. Gün boyu süren törenler, etkinlik ve kutlamalarda farklı semtlerden her yaştan yüzlerce kişi içlerindeki kutsal heyecanı Samatya’daki Surp Kevork Kilisesi’ne taşıdı.

17’inci yüzyıldan beri süregelen geleneğe uyarak, Patrik Mesrob II Hazretleri, Dağgazart bayramında tüm selefleri gibi, 1641’e kadar Patriklik Kilisesi olan Samatya’daki Surp Kevork Kilisesi’ndeydi. Dzağgazart Badarakı’nı Rahip Tatul Anuşyan sundu. Törenlere riyaset eden Patrik Hazretleri ise, Rab’bin Duasından önce konuştuğu vaazı “Hosanna! Rab’bin adıyla gelene övgüler olsun!” (Mar.11:9) ayetiyle açtı. Yüzlerce kişi, bayram coşkusuyla öne yaklaşarak Rab’bin Sofrası’na katıldılar.

Kevork Yaner başkanlığındaki Samatya Surp Kevork Kilisesi ve Sahakyan Okulu vakıf yöneticileri, törenden sonra Patrik Hazretlerinin onuruna bir Bayram sofrası açtılar. Sofradaki nimetleri paylaştıktan sonra, Patrik Hazretleri, Aleks Karaköse başkanlığındaki Sahakyan Derneği yöneticileriyle de bir araya gelerek Dernek faaliyetleri hakkında bilgi edindi.

Kilise’nin kapıları her yaştan, her semtten yüzlerce kişiye açılıyor…

Saat 15:00’te, günün ikinci büyük töreni basladi. Patrik Hazretleri, Episkopos Aram Srpazan, Patrikliğin rahiplerinden ve papazlardan oluşan bir grup din görevlisi ve Sahakyan korosunun elemanlarından oluşan tbirler (okuyucular) grubuyla, Samatya kilisesinin bahçesinde özel bayramlarda düzenlenen Antasdan törenini gerçekleştirdi. Bu törende halkın coşkuyla söylediği Alleluia ilahileri eşliğinde, ruhaniler doğuya, batıya, kuzeye ve güneye dönerek duünyanın dört köşesindeki tüm halkları kutsuyor, dua ve dileklerini ruhani bir buse gibi dünyanın dört yanına gönderiyor.

Ruhanilerden oluşan geçit, daha sonra, Kilise bahçesini tıklım tıklım dolduran halkın arasından geçerek kapalı olan kilise kapısı önüne geldi. Burada söylenilen dua ve ilahilerde, dünyanın sonundaki yargı günü canlandırıldı. Patrik Hazretleri “kendisi ve ruhani evlatları” adına Tanrı’nın Krallığı’ndan mahrum kalmak istemediğini söyledi, oruç döneminde dua ve oruçla tövbe yenilemeye çalışıldığını, şimdi “Rab’bi görebilmek için” kapıların açılmasını diledi. Sonra yine bir coşkudur kapladı herkesi. Kilisenin büyük çanları coşkuyla çalmaya başladı. Kilisenin kapıları açıldı. Kilise kapısında toplanan büyük kalabalığın mabede girmesi ve yerleşmesi uzun zaman aldı.

Kilisede devam eden törende, yeniden Mesih’in Kudüs’e girişi teması işlendi. Kilisede bulunan çok sayıda çocuk, Patrik Hazretlerinin etrafında toplandı. Patrik Hazretleri onlarla konuştuktan, Mesih’in Kudüs’e girişini Onlara anlattıktan sonra, çocuklarla birlikte dua etti. Çocuklar, Patrik Hazretleri’yle birlikte “Ovsanna! Rab’bin adına gelene övgüler olsun!” övgüsünü tekrarladılar.

Soğuk havada yüzlerce sıcak yüreğin unutulmaz coşkusu

Dini törenlerden sonra, hava sıcaklığının düşmüş olmasına rağmen, kilise bahçesinde bayram havası esmeye devam etti. Samatya’nın başarılı korosu Sahakyan, Sevan Agoşyan’ın yönetiminde kısa bir konser verdi. Daha sonra önce canlı, sonra da kayıtlı müzik eşliğinde gençler şarkı söylediler ve halay çektiler.

Kilisenin kadınlar kolu da bahçenin bir köşesinde Ermeni mutfağından “bahk” yemekleriyle dolu bir sofrayı halka açtı.

(Kilise kapısının önündeki açış töreninde)

(Kilise bahçesindeki Antasdan töreninden bir kesit)

Yorumlar kapatıldı.