İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

lraper: Azınlık Vakıflarının Talepleri Yasanın Çıkış Amacını Engeller Biçimde Reddedildi

Azınlık Vakıfları’nın gayrı menkul edinmelerini ve her ne şekilde olursa olsun tasarrufları altında bulunun gayrı menkulleri tapuya tescil ettirebilmelerini öngören yasa ve uygulamasını gösterir yönetmelik çerçevesinde, tüm vakıflarımızın bugüne kadar değişik sebeplerden dolayı tapuya tescil ettiremedikleri gayrı menkullerin adlarına tescili talebiyle Vakıflar Bölge Müdürlüklerine yaptıkları başvuruların büyük bir çoğunluğu reddedildi.

Bilindiği gibi yasanın uygulamasını gösterir yönetmelik uyarınca, vakıflarımız tasarruf ettikleri halde tapuda kendi adlarına kayıtlı olmayan gayrı menkullerin listesini içeren dosyaları uzun ve külfetli çalışmalar sonucu verilen altı aylık süre içerisinde Bölge Müdürlüklerine sunmuşlardı.

Geçtiğimiz hafta Vakıflar Bölge Müdürlüklerince vakıf yöneticilerine ulaştırılan cevaplarda, listelerde yer alan taşınmaz malların tapuda kamu, özel hukuk tüzel kişilerin ve gerçek kişiler adına kayıtlı olduğu gibi anlaşılması güç ve hiçbir kritere dayanmayan gerekçelerle başvuruların çok büyük bir kısmının reddedilmesi cemaat içerisinde büyük şaşkınlığa ve üzüntüye sebep oldu.

Örneğin, bilindiği gibi vakıflarımız tasarrufları altında olan taşınmazların büyük bir bölümünü vasiyet yoluyla edinmiş olup kendi adlarına tapuya tescil edememişlerdir. Dolayısıyla bu taşınmazlar eski sahipleri adına kayıtlı bulunmaktadır. Vakıflar Genel Müdürlüğü ise vakfa vasiyet edilen malın vasiyetçinin adına kayıtlı olduğunu ileri sürerek o taşınmazlar için yapılan vakıf adına tescil başvurusunu reddetmiştir. Oysa çıkarılan yeni yasa ve buna istinaden yapılan başvuru bu kaydın değiştirilmesi amacını güdüyor.

Bu yeni yasa vakıflarımızın tasarrufunda bulunan bu tür taşınmazların kendi adlarına tesciline olanak sağlayacaktı, ama ne yazık ki uygulama şimdilik bunu engeller gibi. Edinilen bilgilere göre vakıf yöneticileri Vakıflar Genel Meclisi tarafından verilen bu kararlara karşı İdare mahkemelerine başvuracaklar.

Başvurulara verilen çok az sayıda kabul cevaplarında ise, idare bu taşınmazların tescili için yönetmelikte aranan belgelerin ibrazını istemektedir.

(Av. Luiz Bakar)

Yorumlar kapatıldı.