İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

zaman: Ara Güler’den bir kahraman öyküsü: Yavuz Zırhlısı

Ara Güler’in ünlü Yavuz zırhlısının parçalanış öyküsünü anlatan “Kahramanın Sonu” adlı filmi, Yapı Kredi Kültür Merkezi etkinlikleri kapsamında Turkcell binasında gösterilecek.

Yarın saat 14.30’da “Ara Güler: Sinemacı” başlığı altında gerçekleşecek etkinliğe, Ara Güler üzerine hazırlanan “İstanbul’un Fotoğrafçısı Ara Güler” ve “Simurg– Gerçeğin Peşinde Otuz Yolcu” adlı belgeseller de eşlik edecek. Hakkında türküler, şiirler yazılan, resimleri kahvehanelere asılan halk kahramanı Yavuz, Türk donanmasına 59 yıl boyunca hizmet ettikten sonra Süleyman Demirel’in başbakan olduğu dönemde jilet yapılması için Makine Kimya Endüstrisi’ne satılır. Bu haberi alan Stern dergisi de Türkiye muhabiri olan Ara Güler’den bir röportaj yapmasını ister. Ara Güler’in ‘Kahramanın Sonu’ adlı filmi çekme fikri tam da bu röportaj sırasında doğar; ancak Ara Güler’in çekimlere başlanması için Yavuz’un acı çığlıklarını sembolize eden İlhan Mimaroğlu ve Sonny Sharrock’un müziklerini keşfetmesi gerekecektir. 26 dakika süren filmin yapımı, on yıldan fazla sürmüş ve montajı Fransa’da yapılmış. “Koca zırhlı bu. Kaynak makineleriyle kesiyorlar parçalıyorlar. Yavuz hakkında şiirler, şarkılar yazılıyor, tabloları yapılıyor. Yavuz’da askerlik yapanlar övünç duyuyor. Sonra da bu kahramanın parçalanışını görüyorsun. Üzüntülü bir durum benim için tabii. Ben de filmini yaptım.” diye konuşuyor Ara Güler.

Enis Batur’un; “Safkan bir görsel hikâye, bütünüyle klişe bozucu bir film.” olarak nitelediği Kahramanın Sonu’nda çığlıklar atarak sökülüyor Yavuz zırhlısı. “Neden bir kahramanı öldürüyorsunuz?” diye haykırıyor izleyenlere. Bugün dönüp baktığında, yaptığı işten memnun olduğunu söyleyen Ara Güler, filmi belli bir kategoriye dahil etmiyor: “Kahramanın Sonu için ne film, ne fotoğraf ne de belgesel diyebilirim. Bir anlamda hayatımda var olan birtakım birikimleri fotoğrafçı bakış açısıyla şiirleme çabasıdır. Yani yaptığım Yavuz’un acıklı hikâyesinin şiiri gibi bir şey.” Kültür–Sanat

Yorumlar kapatıldı.