İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

sabah: Ermeniler´in soykırım oyunu

Irak Savaşı yüzünden ABD-Türkiye ilişkilerinin gerilmesini fırsat bilen Ermeni lobisi Bush’a mektup yazıp “24 Nisan’da soykırımı tanı” baskısı yapıyor

Amerİika’daki Ermeni lobisi, fırsatları kaçırmıyor. Türkiye ile Amerika ilişkilerinin, savaş nedeniyle gergin olmasını fırsat bilen Ermeni lobisi, sözde soykırımın yıldönümü kabul ettikleri 24 Nisan yaklaşırken ABD Başkanı George W. Bush’tan soykırımı tanımasını istedi. ABD Kongresi’nin 104 üyesi, Başkan George W. Bush’a bir mektup yazarak, geleneksel olarak ABD Başkanları’nın her 24 Nisan’da “Ermeniler’in Birinci Dünya Savaşı’nda çektiği acıları tanıdıkları” açıklamasını yaparken, “soykırım” sözcüğünü kullanmasını istedi.

435 sandalyeli ABD Temsilciler Meclisi’nde Ermeni lobisine mensup 120 üye bulunuyor. Diplomatik kaynaklar, sözde soykırımın tanınmasının Türkiye için bir “kırmızı çizgi” olmayı sürdürdüğüne dikkati çekti.

Temsilciler Meclisi’ndeki Türk dostluk grubu mensubu milletvekilleri, “Irak meselesinden sonra Türkiye ile ilgili oluşan hissiyat, Kongre’de tam rengini belli edemedi. Ama Ermeni meselesiyle bu konu, tam boyutuyla karşımıza çıkabilir. Kaygılıyız” yorumunu yapıyor.

Eski Amerika Başkanı Bill Clinton döneminde Kongre’ye getirilen bir sözde Ermeni soykırımını tanıma tasarısı, Beyaz Saray’ın “ulusal çıkarlarımıza aykırı” uyarısının ardından son anda Temsilciler Meclisi’nden çekilmişti. Senato’ya geçen yıl da bir tasarı sunuldu. Bu tasarıda ABD’nin BM soykırım sözleşmesini imzalamasının 15’inci yıldönümünün anılması istenirken, “Ermeni soykırımı” ifadesi de tasarı metninde yer aldı. Tasarıya 30 senatör destek verdi. Ancak bu tasarı, Kongre seçimleriyle kadük oldu.

Yorumlar kapatıldı.