İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

radikal: Ermeni lobisinden `soykırım´ atağı

AA – WASHINGTON – ABD’deki Ermeni lobisi, soykırımın yıldönümü kabul ettikleri 24 Nisan yaklaşırken, ABD yönetimi ve Kongre nezdinde, soykırımın tanınması çabalarını yoğunlaştırdı.
ABD Kongresi’nin 104 üyesi, Başkan George Bush’a mektup yazarak, geleneksel
olarak ABD başkanlarının her 24 Nisan’da ‘Ermenilerin Birinci Dünya Savaşı’nda çektiği acıları’ tanıyan açıklamasını yaparken, ‘soykırım’ sözcüğünü kullanmasını istedi. ABD’nin 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi’nde, Ermeni lobisine mensup 120 üye var. Washington’daki diplomatik
kaynaklar, Türk-ABD ilişkilerini sıkıntıya sokacak bu girişimin Bush yönetiminden gelmesini beklemediklerini ifade etti.

Gözlemciler ise Irak konusunda Türkiye’yi tam işbirliği yapmamakla suçlayan bazı üyelerin bulunduğu Temsilciler Meclisi’nde, Ermeni lobisinin elinin daha da güçlendiğini ve bu kez Amerikan yönetiminin, Kongre’ye karşı Türkiye’nin yanında yer almakta ‘fazla istekli’ olmayabileceği endişesini yansıtıyor.

ABD Temsilciler Meclisi’ndeki ‘Türk dostluk grubu’ mensubu milletvekilleri de, “Irak meselesinden sonra Türkiye ile ilgili oluşan hissiyat, Kongre’de tam rengini belli edemedi. Ama Ermeni meselesiyle bu konu, tam boyutuyla karşımıza çıkabilir. Kaygılıyız” yorumunu yapıyor. Geleneksel olarak Türk lobisinin yanında yer alan Musevi lobisinin de Irak konusunda Türkiye’nin tutumundan olumsuz etkilendiği yorumları yapılıyor.

Ermeni lobisi eski ABD Başkanı Clinton döneminde Kongre’ye getirdikleri
‘soykırımı tanıma tasarısı’nın da yeniden gündeme gelmesi için kampanya başlattı. Lobi, tasarının Temsilciler Meclisi’ne sunulması için, ABD’de yaşayan Ermeni asıllı Amerikalılardan, Kongre üyelerine mektup göndermelerini istedi.

Yorumlar kapatıldı.