İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

lraper: Savaş ve Din

4 Nisan 2003 Cuma akşamı Kanal 7’de Ahmet Hakan’ın sunduğu İskele Sancak isimli tartışma programında, Irak savaşının farklı ve pek konuşulmayan bir boyutu ele alındı. “Din ve Savaş” konulu program din adamları, akademisyen ve gazetecilerden oluşan 10 katılımcıyla gerçekleştirildi.

11:15’te başlayan ve bazen ateşli tartışmalara yol açan progam geceyarısı saat 02.30’a kadar sürdü. Bu tartışmaya davet edilen Patrikliğimiz rahiplerinden Peder Sahag Maşalyan da Patrik Hazretleriyle istişarede bulunduktan sonra katılmaya karar vermişti. Bazı katılımcıların heyecanlı ve cüretkar sözleri zaman zaman nedensiz ve kısır tartışmalara yol açsa da, programın genel olarak aydınlatıcı ve yapıcı olduğu söylenebilir.

Programın, Bush ve Saddam’ın dinsel söylemlerinin mensup oldukları dinlerle ilişkisinin sorgulandığı bölümünde Rahip Sahag’a söz verildi. Rahip Sahag bu kişilerin din adamı değil, devlet adamı olduklarını, onların eylemlerinin değerlendirilmesinin de ekonomik-politik olgular ışığı altında yapılmasının daha doğru olacağını söyledi. Ne Bush İncil’e, ne de Saddam Kuran’a bakılarak analiz edilebilir. Bunların ve diğer devlet adamlarının tavırları politikanın kaygan zemininde ve karanlığında ele alınmalı ve mensup oldukları dinlerin değerleriyle özdeşleştirilme yanlışına düşülmemelidir.

“Peki, kiliseler ve özellikle Ermeni Ortodoks Kilisesi bu savaş konusunda ne diyor?” sorusuna Rahip Sahag, Patrik Mesrob II Hazretlerinin 31 Mart’ta medya mensuplarına yaptığı ve Lraper’de yayınlanan, her türlü savaşı ve şiddeti kınayan şu açıklamalarını okudu:

“Şiddete başvuran herkes yanlış yapıyor. Her türlü şiddet yanlıştır. Çünkü şiddet, şiddeti doğurur. Bir ayette yazılı olduğu gibi, kılıçla kalkan bir gün kılıçla oturur!Katolikler adına Papalık makamı savaş karşıtı beyanat verdi. Merkezi Cenevre’de olan Dünya Kiliseler Birliği de benzer bir beyanatta bulundu. Türkiye kiliseleri de bu doğrultuda düşünüyorlar. Ben şahsen bu savaşın gereksiz olduğunu, bu savaşa alelacele diplomatik tüm olanaklar tüketilmeden girişildiğini düşündüğümü birkaç kez ifade ettim. Beni üzen, acıya boğan ve sürekli duaya teşvik eden şey sivil insanların, özellikle çocukların, yaşlıların ve kadınların savaş ateşinin ortasındaki durumları. Hangi millete ait olurlarsa olsunlar, emir kulu olan askerler için de dua ediyorum, Yüce Allah’tan çarpışmalarda yaşamlarını yitirenlerin ruhları için huzur ve yakınları için Kutsal Ruh’un tesellisini diliyorum. İnşallah bu savaş bir an önce sona erer.”

Rahip Sahag, aynı zamanda Başkan Bush’un mensup olduğu Birleşik Methodist Kilisesi’nin bile savaştan aylarca önce en yüksek mercilerince dile getirilen savaş karşıtı beyanatlardan söz etti. Bu bilgi katılımcılar arasında olumlu bir hava yarattı. Bazen Müslüman katılımcılardan bazıları bile Hristiyanlığın barış ve sevgi dini olduğunu söyleyerek, “savaş ve din” bağlantısının Irak savaşında kurulamayacağını belirttiler. Katılımcılar arasında Katolik Kilisesini temsilen bulunan Süleyman Salik Hınca da, Papa Hazretlerinin, bu savaşı Hristiyanlık’ın öngördüğü “haklı” savaşlar sınıfına dahil edilemeyeceğini ve meşru sayılamayacağını belirten açıklamalarıyla tartışmaya katkıda bulundu. Barış, kardeşlik ve umut dilekleriyle tartışma noktalandı.

Yorumlar kapatıldı.