İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: BİLİMADAMLARI BOMBALAMALAR SONUCUNDA DEPREMLERİN OLUŞABİLECEĞİNİ ONAYLIYOR

Irak savaşıyla birlikte gündemi bu ülkenin bombalanması sonucu doğabilecek olası depremler aldı.

Ermenistan Sismik Korunma Dairesi Başkanı Sergey Balasanyan’ın konuyla ilgili “AZG”a yaptığı açıklamalarını sunuyoruz.

“Depremlerin değişik dış fiziki etkilerinin olduğu bilinen bir gerçekliktir. Bu durum değişik bilimsel araştırmalarda ve ders kitaplarında belirtilmişitir. Yeraltı patlamaları şeklinde kendiliğinden oluşan depremler yadsınamaz bir gerçektir ve en ileri uzmanlar bununla ilgilenmektedirler.

1994 yılında Moskova’da NATO’nun sponsorluğunda büyük bir bilimsel konferans gerçekleştirildi. Buna ABD, Çin, Japonya, Rusya ve Ermenistan’ın da aralarında bulunduğu (Sergey Balasanyan) pekçok ülkeden uzmanlar katıldı. Konferansta pekçok bilimadamları yaptıkları konuşmalarda dış fiziksel etkilerin de depremleri yarattığını vurguladılar. Afganistan’da 2001 yılında yer alan bombardıman öncesinde sadece 5-6 bal şiddetinde tek bir deprem kaydedilirken bombardıman sonrasında hem Afganistan hem de Tacikistan’da Spitak depreminden de kuvvetli 7 deprem kaydedildi.

Ben Irak’ın bombalanması sonucu oluşacak depremleri rastlantıya bağlamamaktayım. Bombardımanlar bölgede kuvvetli depremlere yol açacağından tehlikelidirler.

Oluşturulan suni depremler ve sismolojinin diğer bölümlerinin sadece bilimsel değil politik önemleri de bulunmaktadır. Bu açıdan da bombardımanlar sonucunda depremlerin olabileceği endişesini taşımaktayız. Bunun karşıt tezini bizler iddia edemeyiz. Onu sadece bombalayan taraf dünya kamuoyunu sakinleştirebilmek için iddia edebilir.

Ermenistan Irak’tan sınırından 300 km uzakta bulunuyor. Bu bakımdan da büyük bir risk taşımaktadır. Bunun için de bizler çok duyarlı olmak zorundayız. İlgili devlet yapıları alarm durumunda bulunmalı. Sürekli olarak ölçümler yapılmalı, sismik tehlike değerlendirmeleri analiz edilmelidir.

Ermenistan sisimik kuşağında bulunduğundan depremin merkezi Irak değil de Ermenistan’ın olması pekala mümkündür.

Mariyeta Makaryan

Yorumlar kapatıldı.