İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

lraper: Patrik Hazretleri Savaş Haberini Derin Üzüntüyle Karşıladı

Patrik Mesrob II Hazretleri’nin danışmanları ve Ruhani Kurul toplandı. Patrik Hazretleri “Mültecilere yardım bir din ve insanlık görevidir” dedi.

Patrik Hazretleri, Irak Savaşı’nın Patrikliğimiz ve cemaatimize olası etkilerini incelemek amacıyla 20 Mart Perşembe sabahı Patrikhane kalemindeki ruhanilerle bir toplantı yaptı.

Patrik Hazretleri 20 Mart Perşembe sabaha karşı başlayan Amerikan saldırısını haklı bulmadığını, ve aylardan beri kiliselerimizde ruhanilerimizin hem olağan günlük törenlerde, hem de özel törenlerde dua ettiklerini, kardeş kiliselerle yapılan çalışmalarla da olası bir savaşa karşı kamuoyu oluşturma çalışmaları yapıldığını söyledi. Irak Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin gerçekten de vicdansız ve dengesiz bir diktatör olabilir, ancak Patrik Hazretleri de diğer kilise önderleri gibi tüm diplomatik yolların tüketilmediğini, dolayısıyla Saddam rejimini devirme yolunda herhangi bir askeri adımın gereksiz olduğunu düşünmekteydi. Dün başlayan bu savaş sebebiyle Hristiyan-İslam toplumları arasında ilişkilerin de büyük zararlar göreceğini düşünüyordu.

Patrik Hazretleri “Yoğun bombalama haberlerini derin bir üzüntüyle karşıladım. Irak halkı ve özellikle de çocuklar, yaşlılar ve kadınlar için hemen dua etmeye başladım” dedi. Ayryca Patrik Hazretleri şu anda Irak’ta yirmi bin kadar Ermeni cemaati bulunduğunu ve onlar için kalbinin derinliklerinden dua ettiğini ekledi.

Kilise Görevinin Bilincinde

Gerek Katolik Kilisesi’nin merkezi olan Vatikan, gerekse Dünya Kiliseler Birliği, Birleşmiş Milletler ve ilgili tüm hükümetler nezdinde savaşı önlemek için diplomatik her yolu denediler, kiliselerde törenler düzenlediler, savaşa karşı kamuoyu oluşturdular.

Kiliseye bağlı insani yardım kuruluşları ise aylardan beri Irak’ta olasy bir savaş sonunda yollara dökülecek olan göçmenlere yardım edebilmek amacıyla ön çalışmalar yaptılar. Uluslararası Caritas ve Dünya Kiliseler Birliği’ne bağlı kuruluşlardan ACT haftalar önce harekete geçerek Irak ve komşu ülkelerde göçmen merkezleri ve başvuru istasyonları kurdular.

Dünya Kiliseler Birliği’nin Cenevre’deki merkezinden ve Orta Doğu Kiliseleri Birliği ofislerinden bölgedeki tüm kiliseler gibi İstanbul Ermeni Patrikliği’ne de savaş, göçmenlere yardım ve gelecek günlerdeki olası gelişmeler hakkında düzenli olarak bilgi gönderiliyor.

Kiliselerin insani yardımı ve göçmen yardımları merkezi Ürdün’ün başkenti Amman’da tesis edildi. Türkiye’deki Kiliseler adına bir temsilcinin Amman’da gerçekleştirilen danışma toplantısına gönderildiği haberlerde yer aldı. İstanbul’da ise Rum Patriği Bartholomeos ve Ermeni Patriği Mesrob II geçen hafta bir araya gelerek, gerektiği takdirde İstanbul’da da göçmenler için Kiliselerarası bir komisyon kurulabileceği konusunda mutabakata vardılar.

İnsani bir görev

Patrik Mesrob II Hazretleri, 20 Mart Perşembe günü saat 18:00’de sivil danışmanlarıyla bir araya geldi. Pek çok konunun yanı sıra, göçmenlere insani yardım konusu da görüşüldü. Gerek görüldüğü taktirde, Patrikliğin kiliselerarası herhangi bir insani yardıma aktif katılımı oybirliği ile kabul edildi. Daha önce Körfez savaşında olduğu gibi, Ermeni Patrikliği olanakları dahilinde bu seferki savaştan da kaçan ve göçmen olarak Türkiye’ye sığınan Ermeni asylly göçmenlere yardım etmek için elinden gelen yapacaktır. Patrik Hazretleri “Bu bizim insani ve dini görevimizdir. Şimdilik herhangi bir göç olayı daha yaşanmadı, veya bize intikal etmedi. Ancak olursa, yardıma hazırlıksız yakalanmamalı ve yardımcı olmalıyız” dedi. Patrik Hazretleri ayryca Iraklı göçmenlere süresiz oturma izni veren ve yardım etme kararı alan Ermenistan Hükümeti’ni de takdir etti.

Ruhani Kurul

20 Mart günü toplanan danışmanların tavsiye kararı ışığında, Patriklik Ruhani Kurulu da 21 Mart Cuma öğleden sonra toplandı. Bazı sivil vakıf yöneticilerinin de katıldığı oturumda, savaş sırasındaki gelişmeleri dikkate alacak ve Irak’tan kaçan Ermeni asıllı göçmenlerin olası bir başvurusunu değerlendirerek yetkili mercilerden izinleri alacak, gerekli düzenlemeleri yapacak, yardım sağlayacak olan bir heyet kurularak başına Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı Başkanı Setrak Tokat’ın önerisiyle Dr. Mardiros Yeniyorgan getirildi. Ruhani Kurul Başkanı Episkopos Aram Ateşyan’ın riyaset edeceği heyete atanan diğer üyeler şöyle: Vazken Barın, Raffi Bilal, Pakrat Estukyan, Diana Kamparosyan, Hrant Nergiz, İrma Polat, Nazaret Tavityan, Boğos Yılan.

Yorumlar kapatıldı.