İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: IRAK SAVAŞININ ERMENİSTAN´A OLAN ETKİLERİ

Ermenistan Dışişleri Bakanı Vardan Oskanyan Çarşamba günü Parlamento’da Irak konusunda yaptığı konuşmasında savaşın Ermenistan’a bir etkisinin olmayacağı fakat bazı faktörlerin bölgede izler bırakabileceğini vurgulamıştı.

Ertesi gün, erken saatlerde dünya kamuoyunun karşı çıktığı, daha doğrusu korktuğu Irak’a karşı savaş başlatıldı. Ermenistan’ın Irak’la sınırı olmamasına rağmen iki devlet arasındaki uzaklık hemen hemen birkaç yüz km’yi buluyor.

Bu zamana kadar resmi Yerevan BM çerçevesinde Irak’ın silahsızlandırılmasından yana olduğunu açıklamıştı. Komşu Gürcistan ile Azerbaycan ise yaptıkları açıklamalarda hava sahalarını askeri uçaklara açtıklarını ilan ederek ABD-İngiltere- İspanya ittifaklığını destekleyen 40 ülke saflarına katıldılar. Ermenistan bu zamana kadar böyle bir adım bulunmadı.

Parlamentoda yer alan “Hukuk Partisi”nden politisyen Mher Şahgeldyan dış politikamızın tekrardan gözden geçirilmesini dile getirerek “Bu durum bölgemiz için birincil ve aşamalı bir etkide bulunacaktır. Bundan sonra neler olacağını anlamalıyız. Türkiye büyük bir ihtimalle Irak sınırı yakınlarına ABD askerlerinin konuşlanması kararını kabul edecek. Burada önemli olan Musul petrolleri. Burası Ermenistan’a Kuveyt petrollerinde daha yakın. Bildiğiniz gibi Körfez savaşı sırasında Saddam Hüseyin petrol kuyularını yakmış ve bölge için tehlikeli ekolojik sorunlara sebep olmuştu. Diğer önemli sorun ise Irakta yaşamakta olan soydaşlarımızın can güvenliği sorunudur. Bu zamanlarda dünyanın etkili devletleri olan ABD, Rusya ve Fransa’nın da tutumlarını dikkate alarak yeni yaklaşımlar geliştirmemiz önemlidir” vurgusunda bulundu.

Diğer partiler de Ermenistan’ın dış politikasında değişikliklerden yana görünüyor.

Genel anlamda, gözlemleyebildiğimiz kadarıyla ülkemizdeki politik güçlerin Irak savaşıyla ilgili bütünsel bir yaklaşımları mevcut değil. Belkide bu durum normaldir. Çünkü bu saldırıların aylar öncesinden olacağı bilinmesine rağmen kamuoyunu aydınlatacak sağlıklı analizler ve yorumlar ne yazık ki yapılamadı.

Gor Abrahamyan

Yorumlar kapatıldı.