İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

lraper: Şınorhk Badriark´ın Anısı Kültür Şöleniyle Kutlandı

(Geceye katılan kalabalık seyirci kitlesinden bir kesit)

Müteveffa Şınorhk Badriark’ın doğumunun 90’ıncı yılı kutlamaları 8 Mart Cumartesi gecesi Sp. Asdvadzadzin Patriklik Kilisesi külliyesinde Harutyun Amira Bezciyan salonundaki sanat gecesiyle sürdü.

Patrik Mesrob II Hazretleri’nin bizzat katıldığı geceyi din görevlilerimiz ve yüzlerce kişilik kalabalık bir halk topluluğu izledi. Girişte bu gece için hazırlanan kitap katılımcılara dağıtılıyordu. 90’ıncı yıl kutlama komitesi sanat gecesi sorumlusu sıfatıyla bir konuşma yaparak geceyi açan Pakrad Estukyan, 29 yıllık patrikliği ile tüm cemaatin üzerinde silinmez bir etki bırakan Şınorhk Badriark’ı anmak için bir araya gelindiğini, onun kutlu anısının herkesin içinde taze olduğunu, böylesi kalabalık bir katılımın bunun en iyi kanıtı olduğunu söyledi.

Daha sonra, müteveffa patriğin biografisini kaleme alan Rober Haddeciyan bir konuşma yaparak, O’nun kişiliğinin çeşitli yönlerini, nasıl büyük bir insan olduğunu, büyük bir insan olmak için seçilmiş biri olduğunu söyledi.

Sayat Nova Korosu, sanat gecesine katılan üç korodan ilkiydi. Yeğisapet Atabegyan yönetimindeki koro Henrig Anasyan’ın “Sayat Nova Suiti”ni, Tatul Altunyan’ın “Hinkala”sını, Hagop Dökmeciyan’ın “Sona Yar”ını ve Henrig Anasyan’ın “Krisdos haryav”ını başarıyla seslendirdi. Koroya Narine Markaryan piano ile eşlik etti.

İkinci olarak Lusavoriç Korosu sahne alarak Hagop Mamigonyan’ın yönetiminde Gomidas’tan “Khorhurt khorin”, “Marmin Derunagan”, “Kovya Yerusağem”, Haçadur Avedisyan’dan “Grungnerı”, “İrignayin” ve “Gabuyd yeraz”, Garo Zakaryan’dan ise “Derigo” ve “Can Maral” adlı parçaları seslendirdi. Koroya piano ile Şant Özbülbül ve Rober Doğanay eşlik ettiler.

Programın ikinci yarısı Vartanants Korosu ile başladı. Adruşan Halacyan yönetimindeki koro Gomidas’ın “Hayrabedagan Mağtank”ını, Jirayr Arslanyants’ın aranje ettiği “Der getso”yu, Magar Yegmalyan’ın “Ov Hayots aşkharh”ını, Majak Toşikyan’ın “Gomidas”ını, Parseğ Ganaçyan’ın “Naro Can”ını, Haçadur Avedisyan’ın “Oror”unu, Wolfgang Amadeus Mozart’ın “La krimoza”sını ve Ara Bartevyan’ın aranje ettiği “Kovya Yerusağem”i seslendirdi. Lusi Kahvecioğlu’nun, Sibil Pektorosoğlu’nun ve Krikor Terziyan’ın sololarıyla katıldığı koroya Lusi Kahvecioğlu ve Natali Esayan org ve piano ile eşlik ettiler.

Korolardan sonra, Şınorhk Badriark’ın bir mektubu okundu. Müteveffa Patrik, Doktor Vartan Gomigyan’a yazdığı bu mektubunda, Silva Gomigyan’ın dilediği takdirde kendi “Medz Bahki Giragineru vosgi şığtan” (Büyük Oruç pazarlarının altın zinciri) adlı eserinden “Veraganknum” adlı bölümü okuyabileceğini söylüyordu. Silva Gomigyan da bu gecede Müteveffa Patriğin bu isteğini yerine getirerek, kitabın belirtilen bölümünü ezbere okudu.

Programın son katılımcısı opera sanatçısı Alis Manukyan’dı. Levon Eroyan’ın piano ile eşlik ettiği sanatçı Atmacıyan’dan “Hays harg”, Parseğ Ganaçyan’dan “Oror”, Romanos Melikyan’dan “Vartı”, Sirvart Karamanuk’un Zahrad’ın güftesi üzerine bestelediği “Bedros Turyan ve hayat”, Gomidas’tan “Dzirani dzar”, Henrig Anasyan’dan “Ap mı hoğ” adlı eserleri seslendirdi.

Programın sonunda Patrik Hazretleri bir konuşmayla geceyi noktaladı. O, Şınorhk Badriark’ın hayatı üzerinde durduktan sonra, O’nun kişiliğinin ve yıllarca harcadığı emeğin boşa gitmediğini, ölümünden 13 yıl sonra dahi yüzlerce kişiyi burada toplayabildiğini söyledi. Kilisemize, özellikle cemaatimize böylesi büyük bir önder verdiği için Tanrı’ya şükretmemiz gerektiğini söyleyen Patrik Hazretleri, Kadınlar Günü’nü dikkate alarak, Şınorhk Badriark kadar bu vesileyle annesi Şuşan Mayrig’i de anmamız gerektiğini söyledi. O, iyi bir ana olarak, oğlundan onlarca yıl uzakta kalmayı göze alarak, onun eğitim ve öğrenimini sağlamak için oğlunu yurtdışına yollamıştı. Patrik Hazretleri bunun eşsiz bir annelik örneği olduğunu, bu anlamlı gecede onun da unutulmaması gerektiğini söyledi. Patrik Hazretleri şöyle devam etti, “Kiliselerarası anma töreni ile başlayan Şınorhk Badriark’ın 90’ıncı doğum yılı kutlamaları, onun fotograflarından oluşan sergi ile sürdü, bugün bu sanat gecesiyle sürmekte, yarın sabah ise dünyadaki tüm Ermeni kiliselerinde sunulacak badarak ve dualarla sürecek. O unutulamayacak bir insandı. Genç kuşak onun eserlerini muhakkak okumalı, o zaman onu daha iyi anlayacaklardır” dedi.

Sözlerinin sonunda Patrik Hazretleri, başta Ara Elagöz ve Harutyun Özçelik olmak üzere “90’ıncı Yıl Kutlama Komitesi” üyelerini, bu gecenin sanat etkinliğinin sorumluluğunu üstlenen Pakrad Estukyan’ı, Rober Haddeciyan’ı, Makruhi Büyükhagopyan’ı, Sayat Nova, Lusavoriç ve Vartanants koroları şef ve üyelerini, Silva Gomigyan’ı, Alis Manukyan’ı ve piyanist Levon Eroyan’ı, resim sergisinin düzenlenmesinde emeği geçen Anna Turay’ı ve Krikor Sahakoğlu’nu kutladı.

(Sayat Nova Korosu)

(Lusavoriç Korosu)

(Vartanants Korosu)

(Silva Gomigyan)

(Soprano Alis Manugyan’a Levon Eroyan pianoda eşlik ederken)

Yorumlar kapatıldı.