İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

lraper: Medz Bahk´a Büyük Rağbet

Bilindiği gibi Medz Bahk (Büyük Oruç) döneminde İstanbul’daki toplumsal yaşamımız büyük değişime uğrar. Esasında tüm dünyada sadece iki tarihi kentte Medz Bahk bir başka yaşanır. Bunlardan biri İstanbul, diğeri de Halep’tir. Her iki tarihi kentin Ermeni cemaati de kiliseye ve geleneklerine bağlılıklarıyla ünlüdür.

Aslında her iki kentteki Medz Bahk gelenekleri Anadolu’ya dayanır. Zaten İstanbul cemaati denildiğinde, İstanbul’da doğmuş olsa bile büyük bir çoğunluğun bir veya iki kuşak öncesinden Anadolu kökenli olduğu aşikardır. İstanbul’daki batılılaşan ve Fransızca konuşan artık yok denebilecek kadar azalan burjuvazi ile, dinle bilimin zıtlığını savunan materyalistler, Medz Bahk geleneklerini batıl inanç ve gericilik diye genelleyerek tanımlayadursunlar; genciyle yaşlısıyla büyük bir kitlenin yüreğinde geleneklerimiz için hala sıcak bir köşe var.

Samatya, Bakırköy, Kapalıçarşı-Gedikpaşa ve Feriköy cemaatleri Medz Bahk konusunda en duyarlı olanlar. Özellikle, genç nüfusun geleneklere ilgisi dikkat çekiyor.

Geçen haftasonunda Lraper’de değinemediğimiz birkaç konuya bu vesileyle açıklık getirmek istiyoruz.

Eğlence değil, yeniden yapılanma dönemi

Geleneklerimize göre Medz Bahk’ta eğlence düzenlenmez. Medz Bahk ruhani eğitim dönemidir. Toplantılar ruhani, edebî, eğitsel, kültürel içerikli olmalıdır. Medz Bahk bir ruhani yenilenme dönemidir: Tanrı’yle ilişkimizi gözden geçirerek tövbemizi yenilemek, vaftiz andımızı yenilemek, evlilik ve aile hayatımızı gözden geçirmek için bulunmaz bir fırsattır.

Medz Bahk döneminde, kiliselerde söz, nışan ve düğün törenlerine izin verilmez. Tüm toplu yemek ve sevgi sofralarında vejeteryen Medz Bahk yemekleri sunulur.

Perhiz mi? Oruç mu?

Hristiyanlık şeriat değil, lütuf dinidir. Önemli olan ruhen ve manen yenilenmeleri için insanların bir çaba göstermeleridir. Perhiz veya oruç tutmak tamamen kişiye kalmıştır, ancak Kilise tarafından önemle önerilir, çünkü Rab İsa Mesih takipçilerinin oruç tutacaklarını söylemiştir (Mat. 6:16).

Oruç (Dzom)

Araçavorats Haftası, Büyük Oruç dönemi ve Kutsal Hafta’da haftanın ilk beş günü tutulur (yılda takriben 35 gün). Günbatımına dek bir şey yenilmez. Günbatımında yenilen tek öğün yemek bitkisel ve hayvan ürünü olmayan gıdalardan seçilir.

Perhiz (Bahk)

Yukarıdaki günler dışında Kilise Takviminde “bahk” olarak geçen tüm günlerde uygulanır.* Zadik yortusunun tarihine göre yılda takriben 115-122 gün perhizdir. Perhiz tutulduğu zaman, günde üç öğün yemek yenilebilir, ancak sadece bitkisel ve hayvan ürünü olmayan gıdalar seçilir. Medz Bahk döneminde Cumartesi ve Pazar günleri perhiz günleridir.

Bereket alırsınız

Çeşitli nedenlerle bu yazıyı okuyana kadar oruç tutmayanlar, diledikleri takdirde şu andn itibaren oruç tutmaya başlayabilirler. Saatler, günler, haftalar veya yortu günleri düzen için sınıflandırılmış öneriler olmaktan öteye gimezler. Dilediğiniz kadar ve dilediğiniz zaman oruç tutabilir ve doğru nedenlerle tuttuğunuz zaman Tanrı’dan mutlaka bereket alırsınız.

Tanrı’nın Sözü düzenli olarak okunmaz, duaya önem verilmez, küskün akraba ve dostlarla barışılmazsa, oroç ya da perhiz dinsel anlamda amacına erişmez.


*Kilisemiz’in oruç, perhiz ve yortu günleri hakkında en doğru bilgiyi Ermeni Patrikliği Ajandası’ndan edinebilirsiniz. Ajandayı kiliselerden tedarik edebilirsiniz.

Yorumlar kapatıldı.