İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

zaman: 17 bin gurbetçiye bedelli askerlik yolu

Yurtdışında çalışan ve 38 yaşını tamamladıkları halde askerlik görevini yapmayan yaklaşık 17 bin Türk vatandaşına bedelli askerlik yolu açıldı.

Daha önce dövizle askerlik uygulanmasından yararlanamamış yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarına yeni haklar tanıyan yasa tasarısı dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi.

Komisyonda tasarıyla ilgili açıklama yapan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, düzenlemenin bedelli askerlik tasarısı olmadığını, yurtdışında çalışmakta olan Türk vatandaşlarının dövizle askerlik yapmalarıyla ilgili bir düzenleme olduğunu söyledi. Daha önce de 3 kez benzer düzenlemenin yapıldığını hatırlatan Gönül, bu tasarıyla yurtdışında çalışan yaklaşık 17 bin kişinin Türk vatandaşlığını kaybetmesinin önleneceğini ve buradan elde edilen gelirle ülkeye yeni bir kaynak sağlanacağını belirtti. Tasarının yürürlüğe girmesi halinde yaklaşık 130 milyon Euroluk bir gelir sağlanacağı bildirildi.

Tasarıya göre, yabancı ülkelerde en az 3 yıl çalışmalarına rağmen 38 yaşını tamamladıkları halde dövizle askerlik hizmeti yapmak için başvurmayanlar ile başvurdukları halde döviz ödemeleri veya temel eğitimlerini süresi içinde yapmadıkları için dövizle askerlik hizmeti kapsamından çıkarılanlar, iki yıl içinde konsolosluklar veya askerlik şubelerine başvurabilecek. Bu kişiler, 15 bin mark karşılığı olarak belirlenen 7 bin 668 Euro veya başka yabancı bir ülke parasını başvuru sırasında peşin ödeyerek bir ay süreli temel eğitimini yaparak askerlik görevini yerine getirmiş sayılacak. Yasanın yürürlüğe girdiği tarihte 40 yaşını doldurmuş olanlar ise 10 bin 224 Euro veya karşılığı yabancı ülke parasını başvuru sırasında peşin ödemeleri halinde 1 aylık temel askerlik eğitiminden de muaf tutulacak. Vatandaşlıktan çıkmalarına izin verilmiş veya Türk vatandaşlığını kaybetmiş olanlardan yasanın yayımı tarihinden itibaren 2 yıl içinde vatandaşlığa alınmak üzere başvuranlar da Türk vatandaşlığına yeniden kabul edilme tarihini izleyen 1 yıl içinde başvurarak bedelli askerlikten yararlanabilecek. Yasadan yararlananlar hakkında saklı, yoklama kaçağı veya bakaya suçlarından adli takibat yapılmayacak.

Murat Aydın / Ankara

Yorumlar kapatıldı.