İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

zaman: Koçaryan, şaibeli seçimde binde 2 ile 2. tura kaldı

Ermenistan’da önceki gün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde hiçbir aday yüzde 50 barajını aşamadı.

Yüzde 49,8 oy alan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan ile kendisini yüzde 27,7 oyla takip eden Halkın Partisi lideri Stefan Demirciyan, 5 Mart’ta yapılacak ikinci turda yarışacak. Bu arada muhalefet, usulsüzlük ve yasadışı uygulama gerekçesiyle seçim sonuçlarının iptali için girişmde bulunmaya hazırlanıyor. Avrupa Konseyi de seçimlerin uluslararası standartlardan uzak olduğunu açıkladı.

Merkezi Seçim Komisyonu Başkanı Artak Sagradyan, seçim sonuçlarına göre hiçbir adayın yüzde 50’lik oranı aşamadığını ve ilk turda cumhurbaşkanı seçilemediğini belirterek, en fazla oy alan iki adayın ikinci tura kaldığını söyledi. Sagradyan, kesinleşen sayım sonuçlarına göre, Koçaryan’ın yüzde 49,8, Demirciyan’ın ise yüzde 27,7 oy aldığını kaydetti. Komisyon, seçimlere katılımın yüzde 61,9 oranında gerçekleştirğini belirtti. Muhalefetin, sonuçların iptali istemiyle girişimde bulunması bekleniyor. Azerbaycan basınında yer alan haberlerde, seçimlere Robert Koçaryan’ın lehine olacak şekilde hile karıştırıldığı ve bu nedenle 4 cumhurbaşkanı adayının seçim sonuçlarını tanımayacakları belirtildi.

‘Devlet Koçaryan için seferber oldu’

Bu arada, Avrupa Konseyi’nden yapılan yazılı açıklamada seçimlerin “genel anlamda” sorunsuz geçmesine rağmen özellikle oyların sayımı ve “bazı anahtar konularda” sorunlar yaşandığı belirtildi. Ermenistan seçimlerindeki sorunlar Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Avrupa Konseyi Parlamanter Asamblesi’ne (AKPA) mensup 200 gözlemci tarafından gündeme getirildi. AKPA Başkanı Lord Russell–Johnston, seçimlerde büyük sorunların yaşanmamasının sevindirici olduğunu; ancak şahit oldukları birçok eksikliğin seçimleri “başarılı ilan etmelerine” engel olduğunu kaydetti.

Bağımsız Devletler Topluluğu Gözlem Heyeti Başkanı Yuri Yarov ise muhalefetin usulsüzlük iddialarının belli bir temele dayanmadığını savundu. Dış Haberler Servisi

AGİT ve AKPA gözlemcileri aksaklıkları şöyle sıraladı:

Oy sayımlarında ciddi kuralsızlıklar

Bazı aday destekçilerinin tehdit edilmesi

Devlet imkanlarının görev başındaki Koçaryan için seferber edilmesi

Devlet televizyonunun tarafsız yayın ilkesinin seçim kampanyası döneminde korunamaması.

Yorumlar kapatıldı.