İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: Oxfordlu başrahip, Süryani metropoliti oldu

14 Şubat— Oxford üniversitesi mezunu Nuri Salibe Özmen, dünyadaki 22 ruhani liderin onayı ile Suriye’nin başkenti Şam’da metropolit oldu. Özmen, Mardin’deki manastırda ilahi ve zılgıtlarla karşılandı.

Bu coğrafyada yaklaşık 5 bin yıllık geçmişleri olan ve Türkiye’nin yanı sıra Suriye, Irak, Lübnan, Ürdün, İsrail, Hindistan ve Avrupa’nın değişik ülkelerinde yaşamlarını sürdüren Suriyani cematinin Türkiye’deki metropolit sayısı üçe yükseldi.

Türkiye’de çoğunlukla Mardin, Diyarbakır, Hatay ve İstanbul’da yaşayan Süryanilerin İstanbul ve Mardin’in Midyat ilçesinde metropolitliği bulunuyordu. Süryaniler, üçünçü metropolitlerine de yine Mardin’de kavuştu. 4’üncü asrın sonunda kurulan tarihi Deyrülzafaran Manastırı’nın Metropoliti Hanna Dolapönü, 1969 yılında yaşmını yitirince boşalan bu göreve bir süre önce aynı manastıra başrahip olarak atanan Oxford üniversitesinde Süryani Dilleri üzerine eğitim ve mastırı yapan Nuri Salibe Özmen getirildi. Özmen’in metropolit olması amacıyla Süryani Kadim Cemaatı ve Ruhani Kurul tarafından dünyadaki 22 ruhani lidere yazı yazıldı. Suriye’nin başkenti Şam’da biraraya gelen ve Patrik L. Zekka Iwas’ın yönettiği ayine katılan din adamları, Özmen’i metropolit seçti.

Burada takdis edilen Özmen’e Hz.İsa’nın çarmıha gerilişini simgeleyen altın haç ve hakimiyeti temsil eden asa verildi. Çocukluğunda din eğitimini aldığı tarihi manastıra metropolit olarak seçilen Özmen, 34 yıl sonra manastıra atanan ilk metropolit oldu.

Suriye’deki törenin ardından Mardin’e dönen Özmen, değişik illerden gelen cemaat üyeleri tarafından ilahi ve zılgıtlarla karşılandı. Manastırda cemaate seslenen Özmen, savaş öncesi barış mesajları verdi. Halka sevgi ve barış içerisinde yaşamaları çağrısında bulunan Özmen, en çok bu dönemde birlik ve beraberliğe ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Özmen, Turabdin Metropoliti Samuel Aktaş tarafından da kutlanırken, Özmen’i karşılamaya gelenler, daha sonra elindeki haçı öptü.

Yorumlar kapatıldı.