İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

akşam: Rum Ortodoksların tarihi arşivi kül oldu

Büyükada’daki kiliseye ait bir binada çıkan yangın, cemaatin kayıtlarının yer aldığı arşivi de yok etti. Yardıma çağrılan itfaiye ekipleri ise bir yük gemisiyle adaya ulaştı

Büyükada’da Rum Ortodoks Kilisesi’ne ait bir binada çıkan yangında, Adalar’da bulunan toplam 17 kiliseye ait tüm arşiv kül oldu. Yangında tarihi değer taşıyan fotoğraflar ile Adalar’daki Rum Ortodoks vatandaşlara ait doğum, ölüm, nikah ve vaftiz kayıtlarının yok olması, büyük üzüntü yarattı.

Kömür sobası devrildi

Saat Meydanı’nda yer alan ve Adalar kiliselerinin yönetim ofisi ve lojmanı olarak kullanılan 3 katlı binada önceki gece saat 00.30 sıralarında yangın çıktı. Büyükada’daki Panaiya Kilisesi’nin papazı Vasili Karaçikos’un kaldığı odada kömür sobasının devrilmesi yüzünden başladığı belirlenen yangın, kısa sürede büyüdü. Alevler, binanın çatısını tamamen etkisi altına aldı. Olay yerine gelen Adalar İtfaiye ekipleri yangını söndürmekte yetersiz kaldı. Bunun üzerine Ümraniye, Kadıköy ve Maltepe itfaiye ekiplerinden de yardım istedi. Yardımcı itfaiye ekipleri, Bostancı İskelesi’nden bir yük gemisiyle Büyükada’ya götürüldü.

Maddi kayıp da büyük

Giderek büyüyen yangın, orta katta bulunan arşiv kısmı ve giriş katına da sıçradı. Yangın, yaklaşık

2 saatlik çalışma sonucu söndürüldü. Müdahale, soğutma çalışmalarıyla birlikte yaklaşık 5 saat sürdü. Ölen ya da yaralanan olmayan yangında, arşiv bölümünde bulunan tarihi değerdeki belge ve fotoğraflar kül oldu. Binada da büyük oranda maddi hasar meydana geldi. Kilise tarafından kiralanan

4 işyerinde de milyarlarca liralık maddi zarar oluştu.

Adalar İtfaiyesi yetersiz

Adalar Belediye Başkanı Coşkun Özden, itfaiyenin Büyükada için

yetersiz kaldığını söyleyerek, 1000’e yakın çok katlı tarihi binanın olduğu Büyükada’da itfaiyenin merdiven aracının olmadığını ve bu konudan endişe duyduklarını söyledi. İstanbul İtfaiyesi Grup Başkanlığı’na daha önceden Adalar İtfaiyesi’nin güçlendirilmesi için talepte bulunduklarını söyleyen Özden, ‘Umarım isteğimiz bu olaydan sonra kabul edilir’ dedi.

Özner BERBER – Levent

ALBAYRAK / İstanbul

Yorumlar kapatıldı.