İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: Patrik Hazretleri Din Hanesinin Düzeltilmesi Dileğiyle İçişleri Bakanı´na Başvurdu

Türkiye Ermenileri Patriði Mesrob II Hazretleri, Ýçiþleri Bakaný Abdülkadir Aksu’ya gönderdiði 31 Ocak 2003 tarihli mektupta, Ermeni asýllý vatandaþlarýn Nüfus Memurluklarýnda karþýlaþtýklarý güçlüklerin halledilmesini istedi.

Mesrob II, mektubunda þöyle dedi: “Tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaþlarýnýn nüfus kayýtlarýnýn bilgisayar ortamýna geçiþ sürecinde, Nüfus ve Vatandaþlýk Ýþleri Müdürlüðünün bir uygulamasý, Kilisemiz üyeleri olan Ermeni asýllý vatandaþlar arasýnda ciddi bir huzursuzluk yaratmaktadýr.

“Þöyle ki; yeni nüfus cüzdaný veya nüfus kaydý örneði almak için nüfus idarelerine baþvuran Ermeni asýllý vatandaþlara bu belgeler, DÝN Hanesi bölümüne DÝÐER HRÝSTÝYAN ibaresi yazýlý olarak düzenlenip verilmektedir.

“Oysa genel uygulamada bugüne dek Ermeni asýllý vatandaþlarýn DÝN hanelerinde HRÝSTÝYAN ibaresi yer almaktaydý. Hiçbir yasal ve makul gerekçesi bulunmayan bu deðiþik ve ayýrýmcý yazým, Ermeni vatandaþlar arasýnda þüpheye yol açmakta ve ayný zamanda huzursuzluk kaynaðý olmaktadýr.

“Bu yanlýþlýðýn farkýna varan Ermeni asýllý vatandaþlarýmýz münferid olarak yapmýþ olduklarý itiraz neticesinde bu hatayý kendi evraklarýnda giderebilmiþlerdir, ancak bu durum vatandaþlara külfet yüklemekte olup müteaddit müracaatlara raðmen, münferiden yapýlan bu düzeltmeler genel olarak yapýlmamýþtýr.

“Tarafýnýzca, ilgili mercilere gerekli olan emrin verilmesi suretiyle, merkezi olarak bu yanlýþ yazýmýn düzeltilerek Ermeni asýllý vatandaþlarýn DÝN hanesine sadece HRÝSTÝYAN ibaresinin yazýlmasýnýn saðlanmasý var olan huzursuzluðun önüne geçilmesini saðlayacaktýr.”

Patrik Hazretlerinin danýþmanlarýndan iþadamý Murat Bebiroðlu ise bu konuda þöyle dedi:

“Nüfus Hizmetlerine Ait Kuruluþ, Görev ve Çalýþma Yönetmeliði’ndeki son deðiþikliklerden sonra kimliklere sadece dinin yazýlmasýna karar verildiði halde, nedendir bilinmez, sadece Hristiyan vatandaþlarýn kimliklerine, yönetmeliðe tamamen aykýrý olarak, mezhepler de yazýlmaya baþlandý. Örneðin Müslüman’a Sünni, Safi, vb yazýlmadýðý halde, Hristiyanlar, Hristiyan, Katolik, Ortodoks ve -yeni icat edilen, ne demekse- Diðer Hristiyan yazýlmaya baþlandý.

Eðer yönetmeliðe aykýrý olduðu halde mezhep yazýlacaksa, Müslümanlar’ýn mezhepleri neden yazýlmýyor? Yazýlmayacaksa Hristiyanlarin mezhepleri neden yazýlýyor? Hangi nedenle olursa olsun bu açýkça, hem Anayasa’nýn hem uluslararasý sözleþmelerin eþitlik ilkesine, hem de ayrýmcýlýk yapýldýðý için insan haklarýna aykýrýdýr.

Dini azýnlýk olduðumuza ve görünüþe göre özellikle Ermeniler’de mezhep bile önem kazandýðýna göre, bu bilginin tek güvenilir ve doðru kaynaðý Kilise vaftiz belgeleridir.

Burada bence en önemli konu, çocuklarýmýzýn cemaat okullarýna kaydýnda nüfus kayýtlarý yüzünden yaþanan problemlerdir. Bu konuda yapýlacak þey, bir yandan Ýçiþleri Bakanlýðý ve Nüfus Ýdaresinin hatayý düzeltmesini saðlamaya çalýþmak, diðer yandan konuyu mahkemeye intikal ettirip, gereðinde sorunu Ýnsan Haklarý Mahkemesi’ne kadar götürmektir.”

Yorumlar kapatıldı.