İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hürriyet: Papazlar Aynaroz´da direniş başlattılar

Nur BATUR / ATİNA

Son dönemde Avrupa Parlamentosu’nun aldığı ‘‘kadınlar da manastıra girmelidir’’ şeklindeki tavsiye kararıyla gündeme gelen Yunanistan’daki Aynaroz Dağı’nda yine olay var.

Ortodoks Kilisesi’nin 1000 yıllık kan davasını bir kenara bırakarak Vatikan ile yakınlaşma sürecine girmesini protesto eden 117 papaz manastırda direniş başlattı. Manastırı kuşatan polis papazların eylemi derhal sona erdirmesini istedi.

Yunanistan’da 20 Ortodoks manastırın yer aldığı özerk Aynaroz yarımadasında bulunan Esfigmenos Manastırı’nın papazları, bağlı bulundukları İstanbul’daki Fener Rum patriği Bartholomeos’un Vatikan’la ilişkileri geliştirme kararına karşı çıkarak ayaklandılar. Yunan polisi manastırı kuşattı.

Patrikhanenin kararına uymayan 117 papazın Aynaroz’dan çıkartılması kararı verildi, ancak papazlar isyan bayrağı açıp çıkmayınca kriz patlak verdi. Yunan polisi manastırı ablukaya aldı. İçeri girmeyerek beklemeye başlayan polis, manastıra giriş ve çıkışları durdurdu.

Manastırın başrahibi Methodius, manastırda bir yıl yetecek karar yiyecek ve içecek olduğunu ve direneceklerini açıkladı. Manastırın kulesine siyah bayrak çekilirken başrahip ‘‘ya Ortodoksluk ya ölüm.. ben 19 yaşımdan beri bu manastırdayım. Yetkililer, suyumuzu, elektriğimizi, gazımızı ve yiyecek sevkiyatını kestiler. Ancak mücadele edeceğiz. Her şeye hazırız’’ dedi.

Esfigmenos manastırı, Fener Rum Patrikhanesi’nin Vatikan’la ilişkilerin geliştirilmesine karşı çıkınca İstanbul’dan papazların buradan çıkartılması kararı çıktı. Bunun üzerine papazlar, kararın iptali için Danıştay’a başvurdular.

Aynaroz dini özerkliğe sahip olmasına rağmen bölgede Yunan yasaları uygulanıyor ve güvenliği Yunan polisi sağlıyor. Bu nedenle de Aynaroz’un yerel yöneticileri, manastırın boşaltılması için polisin yardımını istedi. Polis manastırı ablukaya alınca kriz tırmandı.

Fener Rum Patrikhanesi bir açıklama yaparak, 117 papazı işgalci olarak nitelendirdi. Aynaroz yönetimi ise papazlara manastırı boşaltma çağrısı yaptı, ancak papazlar bu çağrıya uymadı.

Bu aşamada, Ne Fener Rum Patrikhanesi ne de Aynaroz yönetimi polisin manastıra zorla girmesini istemiyor. Danıştayın Cuma günü vermesi beklenen ilk kararı bekleniyor.

Aynaroz, Yunanistan toprakları içinde olmasına rağmen, İstanbul’daki Fener Rum Patrikhanesi’nin atadığı bir papazlar grubu tarafından yönetiliyor. Aynaroz’daki papazlar yönetimi, bütün kararları Fener Rum Patriği’yle temas halinde alıyor ve Patrikhane’nin aldığı kararları da Aynaroz’da uyguluyor.

Kavga nasıl başladı

Esfigmenos Manastırı’yla Patrikhane arasındaki kavga 30 yıl önce, zamanın Fener Rum Patriği Athinagoras’ın Katolik ve Ortodoks dünyası arasındaki kan davasına son vermek için attığı ilk adımla başladı. Athinagoras, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u alışına karşı çıkmadığı için yaklaşık 1000 yıldır Papa’yı suçlayan Ortodoks dünyasının artık barış yapması gerektiğini savundu. Bu arada Papa da Ortodoks dünyasından özür diledi. Ancak buna rağmen Ortodoks papazlar Vatikan’ı affetmediler. Sonunda Simitis Hükümeti Papa’yı devlet başkanı statüsüyle davet etti. Ancak hükümetin davetine yine Ortodoks kilisesi karşı çıktı ve Papa’nın yeniden Ortodoks dünyasından özür dilemesi istedi. Sonuçta Papa Jean Paul hem Yunanistan’a gelmeden önce hem de geldikten sonra birkaç kez Ortodoks dünyasından özür dileyince hava biraz yumuşadı. Bu ziyaret bile koyu Ortodoks papazların Vatikan’a yaklaşımını değiştirmedi.

Yorumlar kapatıldı.