İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Özgür Gündem: Barışı vaaz edecekler

EYLEM TEPE (DİHA)

İSTANBUL – AB uyum yasalarının kabul edilmesi üzerine İstanbul’da haftalık olarak yayınlanan Agos Gazetesi, Ermenice yayın yapacak bir radyo açmaya hazırlanıyor. Türkçe-Ermenice müzik ve programların yanı sıra diğer etnik grupların da kendini ifade etmelerine olanak sağlayacak olan radyo, Türkiye’deki Ermenilerin sesi olmayı amaçlıyor.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hırant Dink, Ermenice yayın yapan radyonun kendileri için bir ihtiyaç olduğunu söyledi. Ermeni dilini korumayı amaçladıklarını vurgulayan Dink, Türkiye Ermenilerinin hem kendi içinde hem de diğer etnik gruplarla işitsel iletişim kurmalarını sağlamak istediklerini belirtti. Bunun yeni bir ihtiyaç olmadığını vurgulayan Dink, şunları söyledi: “Türkiye’deki demokratikleşme çabaları arttıkça taleplerimizi ürkmeden, çekinmeden dile getirebilme imkanını yakaladık. Eskiden beri radyo bizim için bir ihtiyaçtı, ama çeşitli nedenlerle bu gerçekleştirilemedi. AB uyum yasaları ile yerel dil ve lehçelerde yayın hakkının getirilmesi ile Kürtçe yayın konuşulmaya başlanınca bizlerde ‘Acaba bizde bu kapsam dahilinde miyiz’ diye RTÜK’ten bilgi istedik. RTÜK’de Ermenice’nin bir yerel dil ve lehçe olmadığını, bir devlet dili olduğunu dolayısıyla TRT olanaklarından yararlanmamızın mümkün olmadığını ancak özel radyo açmanın bu yasa çıkmadan önce de hakkımız olduğunu belirtti. Bunun üzerine radyo projesi başlatarak çalışmalara start verdik.”

İstanbul’da yayın yapacak

Radyo frekansı bulmanın ve almanın çok kolay olmadığının altını çezen Dink “Bunun için RTÜK’e başvurarak bir frekans tahsis etmelerini isteyeceğiz. Eğer RTÜK bize bir frekans vermezse frekansı ve geçmişi temiz olan bir radyo kanalının hisselerini satın alarak, Ermenice ve Türkçe yayın yapan bir radyoya çevireceğiz” dedi. İlk planda ulusal çapta bir radyo kurmayı düşünmediklerini, teknik ve maddi kapasitelerinin buna yeterli olmayacağını bildiren Dink “Bu sıkıntının dışında Türkiye Ermenilerinin yüzde 99’unun İstanbul’da yaşadığı gerçeğinden de cesaret alarak, radyonun İstanbul’da yayın yapmasını kararlaştırdık” diye konuştu.

Radyonun ilk planda “Türkiye Ermenilerinin sesi olacağını” vurgulayan Dink, yayın politikasını ise şöyle anlattı: “Aynı zamanda toplumdaki her kesimin kendini ait hissettiği, sürekli yayın yapan bir radyo kurmak istiyoruz. Elimizden geldiğince çoğulcu, demokrat, kültürel, sanatsal ve siyasal tüm etik değerlere saygı gösteren bir üslup içinde olacağız. Barışı vaaz edeceğiz hem bölgede hem dünyada, en başta da Türkiye’de.

Yani bu ülkenin bütünlüğünü koruyarak bütün farklılıklarıyla, bütün zenginlikleriyle bir Türkiye birliği içinde barışın sesi olmaya çalışacağız. Birlikte yaşadığımız hiçbir kesime duyarsız kalmayacağız. Şunu söyleyebilirim ki, bu radyo Türkiye’nin barışına ve demokratikleştirilmesine büyük bir katkı sağlayacaktır.”

Radyonun ismini henüz belirlemediklerini söyleyen Dink, en kısa süre içinde radyonun yayına başlaması için çalıştıklarını kaydetti.

Yorumlar kapatıldı.