İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: ‘Soykırım’ belgeselinde üstü kapalı tehdit

27 Ocak— Programda Türk, Ermeni ve diğer ülkelerden tarihçi, siyasetçi ve bilim adamlarının bu iddiaların lehinde ve aleyhinde görüşlerine yer verilirken, “Türkiye’nin olası bir Irak savaşında ABD’ye destek vermemesi durumunda, bu iddiaların geçmişte olduğu gibi, yine Amerikan Kongresi’nde gündeme getirilebileceği” tahminininde bulunuldu.

Daha önce, dünyanın çeşitli yerlerinde etnik temizlik ve soykırıma uğrayan halkların durumunu gündeme getiren belgeselleri ile tanınan Fergal Keane adlı muhabirin hazırladığı haber programı ekrana getiren BBC’nin, aylar öncesinde hazırlandığı belirtilen bu programı Yahudi Soykırımı’nı anma yıldönümü gecesi yayına sokması, İngiltere’deki Türk toplumunun tepkisine neden oldu. Programda Osmanlı Türkiye’sinin Ermenilere karşı soykırım gerçekleştirdiği iddiaları Ermeni kaynaklara dayandırılarak tekrarlandı. Türkiye’nin de ısrarla bu iddiaları reddettiği ve savaş döneminde yaşanan kayıpların karşılıklı olduğu ve soykırımın söz konusu olmadığı yolundaki görüşü de tarihçiler ve siyasetçilerin ağzından aktarıldı.

Programda, ABD’de Başkan Clinton döneminde Kongre’de yasalaşması Beyaz Saray tarafından engellenen “söz soykırımın tanınması” yolundaki tasarının uluslararası siyasi gelişmelere bağlı olarak, Washington’da yeniden gündeme gelebileceği yorumu da yapıldı. Türkiye’nin, olası bir Irak savaşına istenen desteği vermemesinin, Amerikan yönetiminde, bu konuda da bir tavır değişikliğini beraberinde getirebileceği ima edildi.

Yorumlar kapatıldı.