İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hürriyet: Tarihi kilise de yağmalandı

Tarih meraklısı Fikret Çokuslu, birkaç yıl önce turist olarak ziyaret ettiği Fethiye Kayaköy beldesindeki tarihi Meryem Ana Kilisesi’nin fotoğraflarını çektiğini, geçtiğimiz günlerde bir dergide yayınlanan kilisenin yeni fotoğraflarının, yıllar içinde nasıl yağmalandığını ortaya koyduğunu söyledi.

Tarihe özel ilgisi olan, evinde yüzlerce tarihi kitap ve dergiler bulunan, bir şirkette müşteri temsilciliği yapan Çokuslu, tarihin yağmalanmasının halen önlenemediğine dikkat çekti.

Güney Ege’nin en eski ve en büyük Rum yerleşim merkezlerinden olan Kayaköy’deki Meryem Ana Kilisesi’nin duvarlarındaki tarihi işleme ve kabartmaların zamanla yerlerinden söküldüğü köylülerin de söylediğini belirten Çokuslu, şunları anlattı:

‘‘Nüfus mübadelesi sırasında Rumlar’ın Kayaköy’den ayrılırken, yanlarına değerli eşyalarını almayıp, buraya gömdükleri ve daha sonra almak için tekrar geldikleri yöre halkı tarafından söylenir. Zaman içinde kiliselerin, evlerin duvarları ve yerler kazılarak tahrip edilmiş durumda. 14’üncü Yüzyıl’da yöreyi ziyaret eden İtalyan gezgin Sanudo’nun notlarında, Hıristiyan toplumunun 13’üncü yüzyılda burada yaşamaya başladığı belirtiliyor. Tarihi Meryem Ana Kilisesi’nin ahşap kapısı, yağmalardan etkilenmemesi için Fethiye Müzesi’nde koruma altına alınmıştı.Ne yazık ki bu yağmalara engel olamamış.’’

Yorumlar kapatıldı.