İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Radikal: `Cemaat´e iyi haber

RADİKAL – ANKARA – Türkiye’de sayıları 160’ı bulan gayrimüslimlere ait cemaat vakıflarına tasarrufları altındaki taşınmaz malları edinme hakkı getiren yönetmelik yenilendi. 9 Şubat’a kadar tasarrufları altındaki taşınmazları edinmek için başvuru hakları bulunan vakıflar, TBMM’de kabul edilen son uyum paketi onaylanıp yürürlüğe girdiğinde altı aylık süre daha kazanacak.

Avrupa Birliği’ne (AB) uyum çerçevesinde uzunca süredir tartışılan cemaat vakıflarına taşınmaz mal edinme hakkıyla ilgili önce Anayasa değişikliği, ardından yasa değişikliğine gidilmiş, geçen ekim ayında çıkarılan yönetmelik ise vakıfların ‘Sağlanmak istenen hakların kullanımını neredeyle
olanaksız hale getiriyor’ gerekçesiyle eleştirilmişti.

İlk düzenlemede İçişleri ve Dışışleri bakanlıklarının onayı şartı öngörülürken ikinci değişiklikte bunun yerine vakıfların mal edinmesi Bakanlar Kurulu yetkisine devredilmişti. Ancak gelen eleştiriler üzerine, TBMM’de bu hafta kabul edilen ikinci uyum paketiyle vakıfların mal edinebilmeleri için Bakanlar Kurulu izni de kaldırıldı. İşte bu düzenlemeyle uyumlu yönetmelik de Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

İzin genel müdürlükten

Yönetmeliğe göre bu vakıflar, artık Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün izni ile dini, hayır, sosyal, eğitsel, sıhhi ve kültürel alanlardaki ihtiyaçlarını karşılamak üzere satın alma, vasiyet, hibe vesaire yollarla taşınmaz mal edinebilecek. Bu vakıflar tarafından taşınmaz mal satın alma ve ayni haklarla ilgili diğer tasarruflara ilişkin başvurular, vakfın bağlı olduğu Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne yapılacak. Başvurularda, vakfın mali durumunu gösteren bilançolar ve gelir-gider tablolarının son yıla ait olması yeterli sayılacak.

Cemaat vakıfları, taşınmaz malları üzerinde; dini, hayır, eğitsel, sıhhi, sosyal ve kültürel alanlardaki ihtiyaçlarını karşılamak ve sadece bu alanlardaki amaçlarını sürdürmek üzere tasarrufta bulunabilecek. Ayni haklara ilişkin tasarruflar da Vakıflar Genel Müdürlüğü izniyle yapılabilecek.

Altı aylık ek süre yolda

Yönetmelik, cemaat vakıflarına 9 Ağustos 2002 tarihine kadar tasarrufları altına giren taşınmaz malların vakıfları adına tescili için bu tarihten başlayarak 6 ay içinde (9 Şubat 2003 tarihine kadar) vakfın bağlı bulunduğu bölge müdürlüğüne yazılı başvuruda bulunmaları imkânı veriyor. Ancak, TBMM’de üç gün önce kabul edilen İkinci Uyum Paketi ile cemaat vakıflarına, yapacakları işlemler için altı ay daha ek süre verilmişti. Bu yasa Cumhurbaşkanı Sezer tarafından onaylandığında cemaat vakıfları için tanınan süre 9 Ağustos 2003 tarihine uzamış olacak.

Yorumlar kapatıldı.