İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Cemaat vakıflarının taşınmaz mal edinmeleriyle ilgili yönetmelik çıktı

ANKARA – Cemaat vakıflarının taşınmaz mal edinmeleri ve bunlar üzerinde tasarrufta bulunmaları ve tasarrufları altındaki taşınmazların vakıflar adına tescil edilmesini düzenleyen yönetmelik çıktı. Yönetmelikle, 9 Ağustos tarihine kadar edinilmiş malların tescili amacıyla başvurabilmeleri için vakıflara sadece 15 günlük süre tanındı.

Devlet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı’nın hazırladığı, Cemaat Vakıflarının Taşınmaz Mal Edinmeleri, Bunlar Üzerinde Tasarrufta Bulunmaları ve Tasarrufları Altında Bulunan Taşınmaz Malların Bu Vakıflar Adına Tescil Edilmesi Hakkında Yönetmelik Resmi Gazete’e yayımlandı. Söz konusu vakıflara ait liste de Yönetmelik eki olarak yayımlandı. Yönetmelik, 4 Ekim 2002 tarih ve 24896 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Cemaat Vakıflarının Taşınmaz Mal Edinmeleri ve Bunlar Üzerinde Tasarrufta Bulunmaları Hakkında Yönetmeliği yürürlükten kaldırdı.

Yeni Yönetmelik; vakfiyeleri olup olmadığına bakılmaksızın 2762 sayılı Vakıflar Kanunu gereğince tüzel kişilik kazanmış Türkiye’deki gayrimüslim cemaatlere ait vakıfların; dini, hayri, sosyal, eğitsel, sıhhi ve kültürel alanlardaki ihtiyaçlarını karşılamak ve sadece bu alanlardaki amaçlarını sürdürecek geliri sağlamak üzere taşınmaz mal edinmeleri ve taşınmaz malları üzerinde tasarrufta bulunmaları ile bu vakıfların aynı alanlardaki ihtiyaçlarını karşılamak ve sadece bu alanlardaki amaçlarını sürdürecek geliri sağlamak üzere, her ne surette olursa olsun, tasarrufları altında bulunan taşınmaz malların vakıf adına tesciline ilişkin usul ve esasları kapıyor.

Yönetmeliğe göre cemaat vakıfları, Vakıflar Genel Müdürlüğünün izni ile dini, hayri, sosyal, eğitsel, sıhhi ve kültürel alanlardaki ihtiyaçlarını karşılamak üzere satın alma, vasiyet, hibe ve sair yollarla taşınmaz mal edinebilecekler. Cemaat vakıfları tarafından taşınmaz mal satın alma ve ayni haklarla ilgili diğer tasarruflara ilişkin başvurular, vakfın bağlı olduğu Vakıflar Bölge Müdürlüğüne yapılacak. Başvurularda taşınmaz malın nevi, imar durumu ve açık adresi, halihazırda ne amaçla kullanıldığı, hangi amaç için iktisap edilmek istendiği, Vakfın mali durumunu gösteren son yıla ait bilançosu, gelir-gider tablosu, vakıf yönetimi tarafından alınmış gerekçeli karar, taşınmaz malın durumuna ilişkin; Vakıf Gayrimenkul Ekspertiz Değerlendirme A.Ş., Emlak Gayrimenkul Ekspertiz A.Ş., T.C. Ziraat Bankası, Ticaret ve Sanayi Odası, Mimarlar Odası herhangi birinden alınmış ve birden fazla eksper tarafından düzenlenmiş ekspertiz raporu, bağış ve vasiyet halinde tasarrufa ilişkin yasalarca öngörülen belge, istenecek.

Başvurular, Vakıflar Bölge Müdürlüğü görüşü ile birlikte Vakıflar Genel Müdürlüğüne gönderilecet ve gerektiğinde; ilgili Bakanlık, kamu kurum ve kuruluşlarının görüşü alınarak konu yetkili Daire Başkanlığı görüşü ile birlikte Vakıflar Meclisine intikal ettirilecek.

Konu Vakıflar Meclisi tarafından incelendikten sonra eksik bulunan hususlar vakfa tebliğ edilecek. Tebliğden itibaren iki ay içerisinde eksikliklerin tamamlanmaması halinde talepten vazgeçilmiş sayılacak. İstenilen belge ve bilgilerin eksiksiz olması halinde Vakıflar

Meclisi kararı ilgili vakfa başvurudan veya eksikliğin giderildiği tarihten itibaren iki ay içerisinde gerekçeli olarak bildirilecek. Vakıflar Meclisinin olumlu kararını takiben vakfa, yetki belgesi verilecek.

Cemaat vakıfları, taşınmaz malları üzerinde; dini, hayri, eğitsel, sıhhi, sosyal ve kültürel alanlardaki ihtiyaçlarını karşılamak ve sadece bu alanlardaki amaçlarını sürdürmek üzere tasarruflarda bulunabilecekler, ayni haklara ilişkin tasarruflar Vakıflar Genel Müdürlüğünün iznine tabi olacak.

Taşınmazın tasarrufa geçtiği tarih önemli

Vasiyetname veya bağış yoluyla cemaat vakıfları adına tescil edilmek istenilen taşınmazlar hakkında; bağışın veya vasiyetin konusu olan taşınmazın vakfın tasarrufuna 9/8/2002 tarihinden önce geçmiş olması halinde bu yönetmeliğin geçici 1 inci maddesindeki, 9/8/2002 tarihinden sonra geçecek olanlarda ise ikinci bölümde yer alan hükümler uygulanır.

Başvuru için sadece iki haftaları kaldı

Yönetmeliğe göre cemaat vakıflarına 9 Ağustos 2002 tarihine kadar tasarrufları altına giren taşınmaz malların vakıf adına tescil başvurusu yapabilmeleri için sadece 16 günlük süre tanındı. Çünkü yönetmeliğe görde ilgili vakıfların, sözkonusu taşınmazların tescili için 9/8/2002 tarihinden başlayarak altı ay içinde vakfın bağlı bulunduğu Bölge Müdürlüğüne yazılı olarak başvuruda bulunmaları gerekiyor.


Ekte yeni yönetmelik ve söz konusu vakıfların listesi ile ilgili dosyalar bulunmaktadır.

Yorumlar kapatıldı.