İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Radikal: 94 yıllık konak aslına döndü

Kenan Pars (Kirkor Cezveciyan) ve Üstün Asutay, konakta tiyatro dersi veriyor. Bir zamanlar duruşmalara sahne olan odalarda ise şimdi notalar yükseliyor. FOTOĞRAFLAR: ULAŞ YILDIZ


ULAŞ YILDIZ

İSTANBUL – Uzun yıllar halkevi olarak hizmet verdikten sonra 12 Eylül 1980 ihtilalinden sonra adliyeye dönüştürülen tarihi konak, eski sahipleri olan Bakırköylü sanatçılara iade edildikten sonra yeniden sanat merkezi oldu.

Geçen yıl Bakırköylü Sanatçılar Derneği (BASAD) tarafından ‘Bakırköy Kültür ve Sanat Konağı’ adı altında faaliyete geçirilen tarihi yapıda, 1017 öğrenciye 38 öğretmenle, tiyatro, müzik, dans, resim, seramik, bale, halkoyunları ve tezhip dalında eğitim veriliyor.

Asutay: Yine yan yanayız

BASAD Başkanı Üstün Asutay, halkevleri geleneğini yeniden başlattıklarını söyledi. Asutay, “Tam 57 yıl önce yedi yaşımdayken tiyatroyla burada tanıştım. Sahnede Münir Özkul vardı. Ve 2002 yılında kurdeleyi keserken yanımda yine Münir ağabey vardı. 1962 yılında tiyatro mesleğine yine bu konakta başladım ve hocam Kenan Pars’tı. Ve bugün hocamla yine yan yanayız” dedi.

Konak, 1908 yılında Fransız işgali zamanında yaptırıldı. 1920
ile 1936 yılları arasında Ermeni okulu olarak kullanıldı. 1936 yılında ise Bakırköy Halkevi oldu.

İstanbul’da sanatın adeta merkezi durumuna gelen konak hıncahınç doluyordu. Ta ki 1950 yılında Demokrat Parti’nin iktidara gelerek halkevlerini kapatmasına kadar. 1960 ihtilali sonrası konak yine halkevi olarak hizmet verdi.

Sanatçı yuvası

22 yıl kesintisiz hizmet veren konak birçok sanatçı yetiştirdi. 1982 yılında 12 Eylül’ün etkisiyle halkevleri kapatıldı. Konak, 1990 yılında ise Bakırköy Ağır Ceza Mahkemeleri’ne dönüştürüldü. Bilgi için: 0 212 570 45 95.

Yorumlar kapatıldı.