İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Radikal: `Doğu sınırında bomba var!´

DHA – KARS – Prof. Dr. Hayrettin Kılıç, Ermenistan’ın Türkiye’nin doğu sınırına çok yakın bir bölgesinde bulunan Metzamor Nükleer Santralı’nın patlamaya hazır bir bomba olduğunu söyledi ve yetkilileri zaman kaybetmeden önlem almaya çağırdı.
‘Nükleer santrallar, çevre ve sağlık sorunları’ konulu konferansa katılan nükleer enerji ve çevre araştırmalarıyla tanınan Prof. Kılıç, halen İtalya Ferrara Üniversitesi’nde öğretim üyesi. İşte Kılıç’ın açıklamaları:

‘AİHM’ye gidilmeli’

“Kars’a 100, Iğdır’a ise birkaç kilometre uzaklıkta bulunan Ermenistan sınırlarındaki Metzamor Nükleer Santralı, dünyadaki en köhne santrallar arasında. Bu santralda yaşanacak bir kaza Doğu Anadolu Bölgesi’ni de etkiler. 1995’te yeniden çalıştırılan santralın acil durum planı yok.

Ermenilerin, Uluslararası Atom

Enerjisi Komisyonu’na sunduğu acil eylem planının Kars ve Iğdır’ı da kapsaması gerekirdi. Fay hattı üzerindeki santraldan sızıntı olması halinde Kars ve Iğdır’da alınması gereken önlemler konusunda Ermeniler nasıl bir acil plan hazırladı? Ermeniler, komisyona çevreye verecekleri zararı karşılayacaklarını taahhüt ediyor. İyi de Ermenistan’ın neyi var ki, alasın. Kars Valiliği ve Belediye Başkanlığı, Metzamor’un kapatılması için uluslararası düzeyde girişimde bulunmalı ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gitmeli.

‘Atom Kurumu saklıyor’

Çernobil faciasından sonra birçok ülke radyasyon oranını açıklarken,
Türkiye Atom Enerji Kurumu bunu yapmadı. Aslın-da ellerinde bilgi var. Ancak bunu halka anlatmıyorlar.”

Yorumlar kapatıldı.