İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Zaman: Hagi, Romen mezarlığı için gelecek

İstanbul’da yaşayan 15 bin Romen vatandaşın Ortodoks geleneklerine göre cenaze töreni yapabilmesi ve gömülebilmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Kilyos’ta 3 bin metrekarelik bir alan mezarlık yeri olarak tahsis edildi.

Belediyenin bu kararı üzerine ay sonunda Romanya’dan bir heyetin gelerek protokol imzalayacağı belirtildi. Protokol törenine Galatasaray’ın eski futbolcusu Georghe Hagi’nin de katılacağı öğrenildi.

15 bin Romen vatandaşın yaşadığı İstanbul’da Romen mezarlığı bulunmuyor. Romen Ortodoks cemaatinde yılda ortalama 100 ila 130 vefat olayı yaşanırken, bunların defin işlemlerinde büyük sıkıntı yaşanıyor. Temmuz 2002’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bir yazı yazan İstanbul Romen Ortodoks Cemaati Papazı Silviu State, kendileri için bir mezarlık yeri tahsis edilmesini istedi. Romanya’nın İstanbul Başkonsolosu Mircea Neata da ağustos ayında bir yazı yazarak State’nin bu ricasını yineledi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna’nın azınlıklardan sorumlu danışmanı Jerry Hırimyan’ın aracılık ettiği olay 6 ay sonra karara bağlandı. Alınan kararla Kilyos’taki Yehova Şahitleri Mezarlığı’na bitişik 3 bin merekarelik alanın Romen mezarlığı olarak tahsis edildiği açıklandı.

Ahmet Dönmez / İstanbul

Yorumlar kapatıldı.