İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hürriyet: Kızım artık Türk tehdidi hissetmiyor

Nur BATUR / ATİNA

Tümamiral Andoniadis, bu cesur açıklamayı bir Yunan gazetesine yaptı. Tümamiral, Kıbrıs’ı Türk-Yunan ilişkileri açısından “diken” olarak niteledi ve bunun çözümüyle her şeyin değişeceğini söyledi.

Yunan Deniz Kuvvetleri Komutanı Andonis Andoniadis, Kıbrıs sorunu çözüldükten sonra Rum-Yunan ortak savunma doktrininin kalkacağını açıkladı. Andoniadis, Ankara ile Atina arasında siyasette yumuşayan atmosferin henüz askeri alana yansımadığını belirterek şu mesajları verdi: ‘Asker kafası kolay değişmiyor ama, kızım artık Türkiye tehdidini hissetmiyor. Belki torunum bunları hiç bilmeyecek. Öfkeyle yetiştirilmemiş yeni nesil subaylar çoğaldıkça her şey farklı olacak. Türkiye’de de durum böyle.’

EGE’de bir krizi önlemek için Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı’yla arasında ‘‘kırmızı telefon’’ hattı bulunan Yunan Deniz Kuvvetleri Komutanı Tümamiral Andonis Andoniadis Kıbrıs için de barış atağına kalktı.

Kriakataki Eleftorotopia gazetesinin sorularını yanıtlayan Andoniadis, Kıbrıs sorununun Türk-Yunan ilişkilerinde daima diken oluşturduğunu, iki ülke arasındaki Ege gibi sorunların ise hukuki ve teorik iddialar olduğunu belirterek Kıbrıs çözülürse herşeyin değişeceğini söyledi. Tümamiral Andoniadis, Kıbrıs çözülürse Yunanistan’la Rum Yönetimi arasındaki savunma doktrininin de ortadan kalkacağını ilk kez açıkladı. Andoniadis’in sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

Soru: Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda Türk Deniz Kuvvetleri Komutanı ile açık telefon hattı vardı. Bu hat işliyor mu?

Cevap: Meslektaşımla (Oramiral Bülent Alpkaya) uluslararası seminerlerde üç kez karşılaştım. Ciddi ve mütevazı bir insan. Tabii ki Türk askeri sistemi bizden çok farklı. Açık hat konusunda görüş birliği içindeyiz. Türk ve Yunan sahil koruma botlarının devriye gezdiği sınır bölgelerinde olay yaşanmaması hiç de tesadüfi değildir. Gerekli olmasını dilemiyorum ama gerektiği takdirde de meslektaşımı telefonla ararım. Bu konuda aramızda hiçbir sorun yok.

Soru: Türkiye’de hangi değişiklikler olursa, Yunan komutanları da silahlanmanın azaltılmasını kabul eder?

Cevap: Bugün genel siyasi durum farklı. Türkiye’nin Avrupa perspektifi doğrultusunda değişim hissediliyor. Ancak bu atmosferin askeri yapıya tamamen yansıdığını söyleyemem. Askeri tatbikat senaryolarında hala ‘‘soğuk savaş’’ mantığı var. Örneğin adaların yeniden alınması gibi. Senaryolar Yunanistan’ın ‘‘Tehdit kalktı’’ diyerek farklı bir yapılanmaya gitmesine henüz izin vermiyor. Ayrıca silahlı kuvvetlerin kafa yapıları var. İnsan 20-30 yıl boyunca bir düşünme biçimiyle beslenince ‘şimdi dur, başka bir şey yap’ demek, bir günde değişmek kolay değil. Artık kızım Türkiye tehdidini hissetmiyor. Ben farklı büyüdüm. Babam, Türkiye’nin baskısını yaşadı. Belki torunum bunları hiç bilmeyecek. Türklere karşı öfkeyle yetiştirilmemiş yeni nesil subaylar çoğaldıkça herşey farklı olacak. Türkiye’de de durum böyle. Çözümü genç nesiller getirecek.

İŞTE TÜRK VE YUNAN TARAFINDA UNUTULACAK SÖZLER

Yunan askeri saman yürekli

Yunanlı Amiralin bu sözleri, iki ülke arasındaki soğuk savaş nedeniyle körüklenen kin güdücü şarkı, öykü ve sözleri de tarihe gömecek. Türkiye’de, yıllar önce çok bilinen ve günümüzde artık unutulan şu dörtlük vardı:

Yunan gemisi sarı direkli

İçindeki askerler saman yürekli

Türk gemisi kırmızı direkli

İçindeki askerler aslan yürekli

Uslu dur yoksa seni Türk’e veririm

Yunanistan’da bütün nesiller Türk korkusuyla yetiştirildi. Bu korku bazen bilinçli olarak gazetelerde, bazen de bilinçsiz olarak aile içinde çoçukların kafalarına işlendi. ‘‘Uslu durmazsan seni Türke veririm’’ diyen anneler var. Yunanlıların en çok başvurduğu kavramlar ise şöyle:

Türk oldun: Çok kızan birine takılmak.

Barbar Türk: Yunan gazeteleri yakınlaşmadan bu yana daha seyrek kullanıyor.

Yorumlar kapatıldı.