İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: Surp Dzınunt Kabulü

6 Ocak 2003, Pazartesi günü saat 15:00’le 17:00 arası, yüzyıllardır süren bir gelenek yine yaşatıldı; Patrik Hazretleri Surp Dznunt Yortusu vesilesiyle cemaat üyelerinin, yöneticilerin ve çeşitli kuruluşların temsilcilerini kabul etti.

(Dini reisler dua anında)

Patriklik Merkez Kilisesi Bezciyan Salonu’nda düzenlenen kabule Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos Hazretleri, Türkiye Musevileri Hahambaşısı Rav İshak Haleva, Süryani Patrik Vekili Metropolit Mar Filiksinos Yusuf Çetin, Ermeni Katolik Başepiskoposu Hovhannes Çolakyan, Kıldani Başepiskoposu Mons. Paul Karataş, Latin Katolik Episkoposu Mons. Louis Pelatre, Süryani Katolik Patrik Vekili Mons. Yusuf Sağ, Beyoğlu Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı Jerry Hrimyan, Şişli Belediye Başkan Yardımcısı Vazken Barın, Patrik Hazretlerinin danışmanları ve yaklaşık 400 kişi katıldı.

Dini Reislerin konuşmaları

Başta Patrik Bartholomeos Hazretleri olmak üzere, tüm dini reisler tek tek söz alarak Patrik Mesrob II Hazretlerinin şahsında Türkiye Ermenilerinin Yeni Yılı’nı ve Surp Dznunt Yortusu’nu kutladılar.

(Rum ve Ermeni patrikleri kucaklaşıyorlar)

Rum Patriği konuşmasında AB-Türkiye ilişkilerine de değinerek şöyle dedi: “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katılması inşallah çok geçmeden gerçekleşecektir. Rum Patrikliği olarak bu süreci, diğer azınlık cemaatleriyle birlikte desteklemekteyiz. Herkes bu konuda elinden geleni yapıyor. Mesrob Kardeşimizin bu konudaki girişimlerini yakından izledik ve takdir ediyoruz. Avrupa’daki değişik merkezlerde yalnız Ermeni cemaatinin değil, hepimizin duygularına tercüman oldu. Ben ümitliyim. Daha iyi günler göreceğiz”.

Hahambaşı sıfatıyla ilk olarak bayram tebriğine gelen Rav İshak Haleva Cenapları ise Türkiye Ermenilerinin bayramını kutladıktan sonra şöyle dedi: “Bu muhteşem bir tablo. Tüm cemaatlerin dini reisleri hep bir arada bulunuyoruz. Birbirimizin bayramını kutluyoruz. Bütün dünyanın bu güzelliği görmesini diliyorum!”

Belediye Başkanlarının konuşmaları

Metropolit Mar Filiksinos, Başepiskopos Çolakyan, Episkopos Pelatre, Mons. Sağ birer konuşma yaptıktan sonra, Beyoğlu Belediye Başkanı Dr. Kadir Topbaş söz alarak şöyle dedi: “İşte böyle ortak mekan sayımızı artırmalıyız. Ne kadar çok bir araya gelebilirsek sevgiyi ve hoşgörüyü o nispette yayabiliriz. Barış için edilen duaların kabulünü diliyorum. Biz büyük bir aileyiz, zenginliklerimizi birbirimizle paylaşmalıyız”.

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül ise şöyle konuştu: “İnsanlar nerede yaşarlarsa yaşasınlar kültürlerini, örf ve adetlerini özgürce yaşatabilmelidirler, diye düşünüyorum. Kültür mozayiği her ülke için en büyük zenginliklerdendir. Bu çok özel gününüzü kutluyor, hepinizi sevdiğimi ifade etmek istiyorum”.

Patrik Hazretlerinin konuşması

Son konuşmayı yapan Patrik Mesrob şöyle dedi: “Bugün cemaat okullarımız dışında tüm okullar, üniversiteler ve iş yerleri açıktı, ama buna rağmen bu sabah tüm kiliselerimiz Surp Dznunt Yortusu vesilesiyle dolup taştılar. Bu, halkımızın her şeye rağmen manevi değerlerini sahiplenmeye devam ettiğini gösteriyor. Şimdiki bu tablo da çok güzel. Farklı cemaatlerin dini reisleri, Beyoğlu ve Şişli beldelerinin Başkanları, vakıf, dernek, koro temsilcilerimiz, danışmanlarım, burada bulunan herkes işte bir aradayız. Bu beraberliğin gerek bizim, gerekse ülke geneli açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum ve hepinize burada olduğunuz için teşekkür ediyorum. Bu yılki Yılbaşı ve Noel kutlamaları gerçekten yaklaşan savaş nedeniyle biraz tedirgin geçiyor. Barış için sarfedilen son gayretlerin başarılı olabilmeleri için hararetle dua etmemiz gerekiyor. Beni en çok düşündüren savaş ve ölüm korkusu içinde yaşayan çocuklar, kadınlar, yaşlılar. İşte dünyanın Barış Prensi’nin mesajlarına hala ihtiyacı olduğu ortada. Bildiğiniz gibi 2002 yılı boyunca konuşma, sohbet ve vaazlarda özellikle vurguladığımız konular çocuklarımızın eğitimi, ailelerimizin yapısı ve gençlerimizdi. Bu konular önceliklerini bu yıl da koruyacaklar. 29 Aralık’ta ikibini aşkın gencimizin katıldığı başarılı Yılbaşı resepsiyonumuz, 1 Ocak’ta 600 kadar çocuğumuz için bu salonda düzenlediğimiz başarılı Yılbaşı şöleni uzun zaman hatırlarda kalacaklar. Bu etkinlikleri düzenlememize yardımcı olanlara özellikle teşekkürü borç biliyorum; teşekkür ederim!”

Ödüllerin Verilmesi

Patrik Hazretleri konuşmasından hemen sonra Lütfi Kırdar Kongre Merkezi Rumeli Salonu’nu resepsiyona tahsis eden Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’e ve gençler resepsiyonunun ikramlarının sponsorluğunu üstlenen hayırsever işadamı Bedros Şirinoğlu’na salondakilerin alkışları eşliğinde birer teşekkür plaketi sundu. Ayrıca Jerry Hrimyan’a, Vazken Barın’a, sanatçı Bartev Garyan’a, genç işadamları Norayr Taksi, Mıgırdiç Ardzivyan, Arda Uligyan, Aram Kalenderoğlu ve Garbis Unan’a yardımları ve verdikleri destek için birer takdir belgesi sundu.

(Patrik Hazretleri Mustafa Sarıgül’e plaket sunuyor)

(Patrik Hazretleri Bedros Şirinoğlu’na plaket sunuyor)

Surp Dznunt kabulü, “Khorhurt medz yev ıskançeli” ilahisi ve Rab’bin Duası ile son buldu. Salonda hazır bulunanlar tek tek Patrik Hazretlerine yaklaşarak el öptüler ve Patriğimizin elinden bereket simgesi olan narlarını aldılar.

Yorumlar kapatıldı.