İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: Mesih Doğdu ve Belirdi!

Mesih’in Doğumu ve Tanrı’nın Belirmesi tüm kiliselerimizde coşkuyla kutlanırken, Türkiye’deki Ermeni Kilisesi’nin yüreği yüzyıllarca olduğu gibi yine Kumkapı’da atıyordu.

(Patrik Hazretleri Mesih’in vaftizini anarken; eskiden Ermeniler de diğer Doğu kiliseleri gibi bu töreni deniz, göl veya akarsu kıyısında yaparlardı)

Surp Asdvadzadzin Patriklik Merkez Kilisesi’ndeki dualar sabahın erken saatlerinden itibaren, bayram Surp Badarak’ı ise saat 10:30’da başladı. Patrik Hazretlerinin riyaset ettiği Badarak’ta, Kutsal Sofra’ya Rahip Yeğişe Uçkunyan, Peder Drtad Uzunyan, Sargavaklar Vartan Elmasyan, Rober K.Akbulut, Vağarşak Seropyan, Aret Anuşyan, ve bir grup genç tbir hizmet ettiler. Çoksesli ilahileri Hovsep Kuyumcuyan yönetimindeki Koğtan Korosu başarıyla seslendirdi. Pazartesi ve işgünü olmasına rağmen saat 11:00 sularında kilise tamamen doldu ve her bayramda görülen kalabalık cemaat yine oluştu. Surp Badarak’ta Anglikan, Alman Katolik, Alman Protestan, Polonez Katolik, Avusturya Katolik ve Rum Katolik kiliselerinden gelen temsilciler de hazır bulundular.

Rab’bin Duası’ndan önce vaaz eden Patrik Hazretleri, “Tanrı uludur, büyüktür; lütuf ve inayetlerini insanlara karşılıksız verir. Sonsuz sevgisiyle Biricik Oğlu’nu aramıza gönderdi, O’nun yolundan yürüyerek günahın esaretinden kurtulalım diye. Buna yürekten inanan herkes bu kurtuluşu elde edebilir. Mesih İsa bir sarayda değil, bir mağarada doğdu. O sadece vaaz eden ve konuşan biri olmadı, söylediklerini tatbik de etti, gerektiğinde örnek olma pahasına havarilerin ayaklarını yıkadı, insanlardan yaptığı mucizeleri yaymalarını istemedi. O doğumundan, çarmıha gerilişine kadar her zaman alçakgönüllüydü. Gerçek büyüklük alçakgönüllü olmaktır, karşılıksız öğretmektir, karşılıksız iyilik yapmaktır, insanlara karşılıksız yardım etmektir. Bu mesaja rayından çıkmış olan, her köşesinde bireyselciliğin ve materyalizmin kol gezdiği dünyamızın ihtiyacı var!” dedi. Patriğimiz aynı zamanda barış hakkında konuştu, uzlaşmanın, anlaşmanın, barışın, esenliğin doğumunu kutladığımız Barış Prensi İsa Mesih’in temel öğretilerinden olduğunu söyledi.

Surp Badarak’tan sonra, Mesih İsa’nın Erden Nehri’ndeki vaftizini temsilen bir çocuk tarafından suya haç atıldı.Tüm cemaat hep birlikte “Aleluya” ezgisini tekrar ederken, Patrik Hazretleri güvercin şeklindeki gümüş bir kabın içinden suya üç kez Kutsal Myuron damlatıldı.

Törenlerden sonra düzenlenen geçitle, Patrik Hazretleri, ruhaniler ve koro üyeleri Surp Dznunt ilahileri söyleyerek, kampanalar eşliğinde, Bezciyan salonuna geçtiler. Kilisedeki cemaatin büyük bir bölümü de geçidi takip ederek salonu doldurdu. Burada da ilahiler söyleyerek Bezciyan Okulu ve Kilise Vakfı için dua edildi.

Buradaki dualar da bittikten sonra Patrik Hazretleri halkın tebriklerini kabul etmeye başladı. Ruhani Reisimiz her yaklaşana bereket simgesi olarak bir nar verdi.

Yorumlar kapatıldı.