İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: Amerika´daki İlk Türkler Sempozyumu

Yeditepe Üniversitesi’nin Case Western Reserve Üniversitesi ile ortaklaşa yürüttüğü “ABD’deki İlk Türkler” araştırmasının tanıtımı ve tartışılması amacıyla düzenlenen Sempozyum, 4 Ocak Cumartesi günü, Yeditepe Üniversitesi Rektörlük Binasındaki Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Sempozyum, Makro grubunun katılımcılara sunduğu folklor, akrobasi ve dans gösterileri ile başladı.

Açılış konuşmalarını Yeditepe Üniversitesi Genel Sekreteri ve Proje Sorumlusu Emekli Tümgeneral Rıza Küçükoğlu, Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Serpil, Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Bedrettin Dalan, Yahudi Cemaati Temsilcisi Bension Pinto, YÖK Başkanı Prof. Dr. Kemal Gürüz ve Devlet Başkanı Prof. Dr. Mehmet Aydın’ın yaptığı sempozyumda, gün boyunca araştırmacılar, yazarlar, basın organları temsilcileri ve göç edenlerin yakınları yaptıkları konuşmalarda elde ettikleri verileri ve anılarını aktardılar.

Proje Direktörü Ege Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sedat İşçi, 1860-1914 yılları arasında ABD’ye Türkiye’den yaklaşık 1,200,000 kişinin göç ettiğini tespit ettiklerini ve bunun yalnızca %15-20’sinin müslüman Türk olduğunu sandıklarını açıkladı.

Sempozyumda Rum, Yahudi, Süryani ve Bulgar cemaat temsilcileri de hazır bulundular. Türkiye Ermeni Patrikliği adına Genel Sekreter Dikran M. Zenginyan’ın da katıldığı toplantıda, Yeditepe Üniversitesi Genel Sekreteri ve Proje Sorumlusu Em. Tümg. Rıza Küçükoğlu, “Müslüman, Rum, Ermeni ve tüm diğer cemaatler tarih boyunca birlikte yaşamışlardır. Yirmi-otuz yıllık bir dönemde toplumların birbirine karşı dönmeleri büyük bir talihsizliktir. Bugün birlikte ve barış içinde yaşamaktan mutluluk duyuyoruz!” dedi.

Yorumlar kapatıldı.