İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: Yılbaşı Gelenekleri ve Patrikhane´de Yılbaşı

Surp Asdvadzadzin Patriklik Merkez Kilisesi’nde her yıl olduğu gibi Yeni Yıl’a dualarla girildi.

31 Aralık 2002’yi 1 Ocak 2003’e bağlayan gece saat 23:59’da Surp Asdvadzadzin Patriklik Merkez Kilisesi’nin çift kampanaları iki dakika süreyle coşkuyla çalınarak Rab İsa Mesih’in Kutsal Doğuşu’nun 2003’üncü yılını müjdelediler.

Saat tam 24:00’te, Patrik Mesrob II Hazretleri her yaştan ve her semtten gelen bir grup imanlının eşliğinde “Park i partsuns Asdudzo”, “Park Kez Der Asdvadz Mer” ve “Hayr Mer” dualarını okudu, ve kilisedeki cemaat üyelerini takdis etti, daha sonra dışarı çıkarak kiliseyi ve Patrikhane’yi özveriyle koruyan jamgoçlar, güvenlik görevlileri ve polis memurlarıyla tek tek tokalaşarak tümünün Yeni Yılı’nı kutladı.

Sabahın saat 02:00’sine kadar açık olan Patrikhane’de dileyenler Patrik Hazretlerine ulaşabildiler, Ruhani Reisimiz’in elini öptüler, hayır ve bereket dualarını aldılar.

Ermeni geleneğine göre Yılbaşı’nda bereket simgesi olan nar meyvesi yeniliyor, anuş abur (aşure) mutlaka narla süsleniyor, Yılbaşı sepetlerine nar koyuluyor, saat 24:00’ü ailesiyle birlikte geçirdikten sonra dileyenler Yılbaşı’nda geleneksel ziyaret yerleri olarak bilinen belli kiliseleri veya ayazmaları ziyaret ediyor, dua ediyor.

Çok eskilerden gelen bir İstanbul Ermeni geleneğine göre kiliseden sonra iş yerleri ziyaret edilerek, Yeni Yıl’da bereket olması için dua edilerek, uygun bir yere bir nar meyvesi asılıyor veya iş yerinin girişinde kırılıyor.

Yorumlar kapatıldı.