İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hürriyet: Müslüman kadından hoşgörü dersi

Süleyman ARAT – Hüsnü SAVAŞ – Levent ARSLAN – Must

Hazreti İsa’nın doğumu ve vaftiz edilişi çeşitli ayinler ve denizden haç çıkarma törenleriyle kutlandı. Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi’nde Patrik Bartholomeos’un yönettiği ayinin ardından, ‘denizden haç çıkarma’ töreni 51 yıl sonra ilk kez Haliç’te gerçekleştirildi. Yeşilköy Aya Stefanos Kilisesi’nin kutlamalarına Suna Yavuz isimli kadın da katılarak suya atladı.

Hz. İsa’nın vaftiz edilişinin yıldönümü için yapılan ve ortodoks Rumların katıldığı ‘‘Fota Yortusu’’ kutlamalarında, gençler, din adamları tarafından denize atılan haçları çıkararak ödüllendirildiler. Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi, Yeşilköy Aya Stefanos Kilisesi ile Çengelköy Rum Ortodoks Aya Yorgi Kilisesi’nde düzenlenen ayinlerin ardından yapılan kutsama törenine, Yeşilköy’de Suna Yavuz adlı Müslüman kadın da katılarak, denize atılan haçı çıkarmak için suya atladı ve dinler arası hoşgörüyü bir kez daha gözler önüne serdi. Suna Yavuz, ‘Rum arkadaşlarım her bayramda beni tebrik ederlerdi. Bu kez de ben onların bayramını kutladım’ diye konuştu.

Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos’un yönetiminde patrikhane bahçesindeki kilisede düzenlenen ayinden sonra 1952’den bugüne ilk kez Haliç’te denizden haç çıkartma töreni yapıldı. 1952’de dönemin Fener Rum Ortodoks Patriği Atanagras’ın Haliç’e attığı haçtan sonra yıllarca Haliç’te bu tören yapılmamıştı.

Mumlar yakılarak duaların okunduğu ayine ve Haliç kıyısındaki törene Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yannis Magriyotis ve eşi Fotini, Yunanistan Ana Muhalefet Partisi Yeni Demokrasi’nin Genel Başkanı Kostas Karamanlis ve eşi Nataşa, partinin basın sözcüsü Todori Rousopoulos, Yunanistan’ın İstanbul Başkonsolosu Panos Kalogeropulos, ile Yunanistan’dan gelen çok sayıda turist katıldı. Ayinde Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Magriyotis ‘‘günün duası’’nı okudu. Yaklaşık 3 saat süren ayinin ardından, törene katılanlar patrik Bartholomeos önderliğinde Fener Vapur İskelesi önünde geldiler. Burada suları okuduğu dualarla kutsayan Bartholomeos, ardından elindeki hacı denize fırlattı. Soğuğa rağmen gençler suya atlayarak denizde yüzen tahta haça doğru kulaç attılar. Diğer gençlerin aksine sandaldan atlamak yerine kıyıdan suya atlayan Yunanistan’dan gelen Yorgo Aristofanis Sekolaria adlı genç, 5 kulaçta ulaştığı haçı, Patrik Bartholomeos’a teslim etti. Bartholomeos da gence üzerinde haç bulunan bir altın madalyon taktı.

Haç çıkarma geleneği nedir?

Hıristiyan inanışına göre, Hz. İsa, Ürdün nehrinde vaftiz edildiği için bu olayın anısına ve onu temsilen deniz, göl ve nehirlere yakın olan kiliselerdeki cemaat ve ruhani temsilciler, ayinin ardından sahile gider. Ortodokslar arasında yaygın olan gelenek gereği, haç dualar eşliğinde ruhani lider tarafından suya atılır. Burada hazır bulunan gençler suya atlayarak, haçı almak için yüzerek yarışır. Haçı çıkaran kişi, ruhani lider tarafından bir altın haç ile ödüllendirilir. Rumların ‘‘Fota Yortusu’’ adını verdikleri temsili vaftiz töreni sırasında, suların kutsandığına da inanılır.

İsa’nın şifalı yağının sırrı çözüldü

HZ.İSA’nın hastalara şifa dağıtarak mucizeler yaratmasının sırrının altında bol miktarda bir çeşit uyuşturucu olan Hint keneviri kullanmasının bulunduğu iddiası ortaya atıldı. Hint keneviri, uyuşturucu etkisi gösteren ‘‘marijuana’’ üretiminde kullanılıyor.

Uyuşturucu kullananlara hitap eden High Times adlı dergide yazan Chris Bennett, ‘‘İsa uyuşturucu kullanıcısı mıydı?’’ başlıklı makalesinde ortaya attığı iddiaya göre, Hz.İsa’nın cilt ve göz hastalıklarında kullandığı yağın içeriğinde Hint keneviri vardı. Bu yağı kullanmaları için, müritlerini de teşvik eden Hz.İsa, kendisine gelen hastaları da başarıyla tedavi ediyordu.

İncil’de de bu tür hastalıkların o dönemde çok yaygın olduğundan sık sık bahsedildiğini yazan Bennet, bu konuda, bilimadamlarının da kendisini destekleyeceğine inandığını belirtirken, Boston Üniversitesi klasik mitoloji uzmanlarından Prof. Carl Ruck, ‘‘Yahudilikte, Hint kenevirinin geniş biçimde kullanıldığı konusunda ancak çok küçük bir kuşku olabilir’’ dedi.

Bennet, yazısının sonunda, savunduğu iddiasını da ilginç bir şekilde bağlıyor. Bennet, şöyle yazıyor:

‘‘Eğer, Hint keneviri şifalı yağın özüyse, Hz.İsa ile müritleri tarafından kullanıldıysa ve onların Hıristiyan olmalarının bir nedeniyse, bugün Hint keneviri kullananlar hakkında soruşturma açmak, Hıristiyanlık karşıtlığı anlamına gelir…’’

Yorumlar kapatıldı.