İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Akşam: Türk Ortodokslar Haliç´te buluştu

‘Hz. İsa’nın doğumu ve vaftiz edilişinin 2003’üncü yılı’, Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi ile Çengelköy Rum Ortodoks Aya Yorgi Kilisesi’nde düzenlenen ayin ve denizden haç çıkarma törenleriyle kutlandı. Hıristiyan inancına göre; her yıl 6 Ocak’ta yapılan ayin ve haç çıkarma töreni, uzun bir aradan sonra ilk kez Haliç’te yapılabildi. Patrikhane’deki Aya Yorgi Kilisesi’nde yapılan ayini Fener Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos yönetti.

Yunanlı konuklar

Haliç’te bulunan Fener Rum Ortodoks Patrikhanesi’nde, mumlar yakılarak duaların okunduğu ayine, Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yannis Magriyotis, Yunanistan anamuhalefet partisi Yeni Demokrasi’nin Genel Başkanı Kostas Karamanlis, Yunanistan’ın İstanbul Başkonsolosu Panos Kalogeropulos, Yunanistan’dan gelen çok sayıda turist ile cemaat üyeleri katıldı. Yaklaşık 3 saat süren ayinin ardından, uzun süre kirlilik nedeniyle Haliç’te yapılamayan denizden haç çıkarma töreni, Şehir Hatları İşletmesi Fener Vapur İskelesi önünde gerçekleştirildi. Patrik Bartholomeos’un dualar okuyarak Haliç’e attığı haçı çıkarmak için, suyun çok soğuk olmasına aldırış etmeyen Rum gençler arasında büyük bir mücadele yaşandı. Bu tören için Yunanistan’dan gelen Yorgo Aristofanis Sekolaria adlı genç, haçı çıkararak Patrik Bartholomeos’a teslim etti. Bartholomeos da, gence üzerinde haç bulunan bir madalyon ve çeşitli hediyeler verdi.

Ayinin Hz. İsa’nın doğum günü ve vaftiz edilişi nedeniyle düzenlendiğini belirten Patrik Bartholomeos, şunları söyledi:

‘Çok mutlu bir gün. Haç çıkarma törenini Fener’de yaptığımız için de ayrıca mutluyuz. Bildiğiniz gibi Haliç son yıllarda çok kirliydi. Onun için de Haliç’te böyle bir törene cesaret edemiyorduk. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları sayesinde Haliç temizlendi. Onun için ananevi törenimizi, burada, büyük bir kalabalıkla gerçekleştirme imkanı bulduk’

Patrik’ten barış mesajı

Ayrıca Fener İskelesi’nde ilk kez ‘denizden haç çıkarma’ töreni düzenlendiğini kaydeden Bartholomeos, ‘Olası Irak harekatı’ hakkında düşüncesi sorulduğunda ise ‘Barış istiyoruz, savaş istemiyoruz’ dedi.

Bu arada, Çengelköy Rum Ortodoks Aya Yorgi Kilisesi’nde düzenlenen ve Metropolit Yardımcısı Yenodios’un yönettiği ayinin ardından da denizden haç çıkartıldı. Çengelköy İskelesi’nde düzenlenen haç çıkarma töreninde, 24 yaşındaki İsa İnci haçı buldu.

Haç çıkarmayla ‘su’ kutsanıyor

Hıristiyan inanışına göre, Hz. İsa, Ürdün Nehri’nde vaftiz edildiği için, bu olayın anısına ve onu temsilen deniz, göl ve nehirlere yakın olan kiliselerdeki cemaat ve ruhani temsilciler, ayinin ardından sahile gider. Kutsal haç, dualar eşliğinde ruhani lider tarafından suya atılır.

Burada hazır bulunan gençler, suya atlayıp yüzerek, haçı almak için yarışır. Haçı çıkaran genç, ruhani lider tarafından bir altın haç ile ödüllendirilir. Suların kutsanmasını temsil eden bu gelenek, İstanbul’un sahil semtlerinde uzun yıllardır sürdürülüyor.

Bülent ÇAMCI – Levent ALBAYRAK / İstanbul

Yorumlar kapatıldı.