İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye Gazetesi: Ermeni, teröristtir

Türkiye Gazetesi’nin Sakarya Üniversitesi’nde düzenlenen “Tarihte Ermeni Sorunu” konulu panel ile ilgili haberini aktarıyoruz.


ADAPAZARI (İHA) – Sakarya Üniversitesi’nde “Tarihte Ermeni Sorunu” konulu panel düzenlendi. Çok sayıda öğrencinin izlediği panelde konuşan Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Bayram Kodaman, Avrupa Birliği’ne girme yolunda gerçekleştirmeye çalışılan Kopenhag Kriterleri’nin, Tanzimat Dönemi’nde meydana gelen reformlardan farklı olmadığını söyledi.

Tarihte Osmanlı’nın adalet, Avrupa’nın ise hürriyet sistemi üzerine kurulu olduğunu ve aynı sistemin günümüzde de devam ettiğini belirten Prof. Dr. Bayram Kodaman, “Osmanlı bilindiği gibi birçok farklı unsurları içinde barındıran bir devletti. Ancak Osmanlı’nın benimsemiş olduğu adalet sistemi çöktü. Hürriyet sistemini benimseyen Avrupa, sanayide ileri gitti. Avrupa’nın Osmanlı üzerindeki yıkma ve parçalama emelleri böylece hız kazandı. Osmanlı’nın zayıflamaya başlaması ve dünyaya da yayılan milliyetçilik akımları sonucu, içinde barındırmış olduğu azınlıkların amaçları ile Avrupalıların amaçları örtüşmeye başladı. Bu noktada yıllarca Osmanlılar’la barışık geçinen ve amaç birliği içerisinde olan Ermeniler, bu sefer Avrupalılar ile amaç birliği içerisine girerek ihanete başladılar.

İhanet ettiler

Osmanlı’nın, Avrupalılar’ın dayatmaları sonucunda çeşitli reform hareketlerine başladığına dikkat çeken Prof. Dr. Bayram Kodaman, “Tanzimat, şimdiki Kopenhang Kriterleri’ne benzeyen uyum yasalarından başka bir şey değildir. Tanzimat’ta yapılan reformlardan hep gayri müslimler yararlanmıştır. Bu reformlardan sonra hem Avrupalılardan hem de azınlıklardan özel istekler gelmeye başladı. Ermeniler bu nedenlerle güçlendiler. 93 Harbi’nden sonra Ermeni meselesi diplomatize edilir oldu. Ermeniler, dernekler kurarak siyasi teşkilatlanmalara gittiler ve askeri birlikler kurdular. İş artık isyan noktasına kadar geldi. Ancak isyanlarda başarısız oldular. Ermeniler’in asıl amacı muhtariyet peşinde koşmalarıdır. Muhtariyeti alabilmek için terör yoluna başvurarak, Doğu Anadolu’da yaşayan insanımızı oralardan çıkarmak istediler. Ermeniler’in yapmış olduğu bu ihanetlerden dolayı 1. Dünya Savaşı’nda Ermeniler o bölgeden dışarı çıkarıldı” şeklinde konuştu.

Ermenilerin hâlâ Misak-ı Milli Sınırları ve Türkiye-Ermenistan arasındaki sınırı tanımadığına dikkat çeken Prof. Dr. Bayram Kodaman, bugün gelinen noktada Ermeniler’in, Türkiye ile diplomatik ilişki kurma ve Türkiye’nin Karabağ problemine karışmamasını istediklerini söyledi. Kodaman, “Bir avuç ermeninin dünya kamuoyunu kendine inandırması, Türkiye’nin diplomatik açıdan başarısız olduğunu gösterir. Atatürk’ten sonra ülkemizde hiç politika yapılmamış. Haklı olduğumuz bir davada haksız duruma düşüyoruz. Ermeniler bugün emellerine ulaşabilmek için PKK terör örgütü ile ortak çalışıyorlar. Şimdi bu noktadalar” dedi

Panelde, Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Enver Konukçu, Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Ethem Atnur, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Ahmet Halaçoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Hasan Babacan da, Ermeni meselesi ile ilgili çeşitli konuları gündeme getirdi.

Yorumlar kapatıldı.