İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Milliyet: Meryem Ana’nın bekâreti tartışıldı

ABD’de bazı öğretmenlerin "Noel Baba yok" diyerek tartışma yaratmasının ardından şimdi de İngiliz yayın kuruluşu BBC, Hz. İsa’yı dünyaya getiren Meryem Ana’nın bekâreti konusunda bir tartışma programı yayınlandı. Programda Meryem Ana’nın Hz. İsa’yı bir erkekle cinsel ilişkiye girmeden bakire olarak dünyaya getirmemiş olabileceği tezi işlendi. Hıristiyan dünyasında tozu dumana katan programa birçok din adamından protesto yağdı.

Meryem Ana’nın bekâretinin tartışılamaz olduğunu söyleyen İnançlı Hıristiyanlara göre, Meryem Ana hakkında İncil’de bahsedilenin dışında fikirler ileri sürmek büyük günah. İsa’yı dünyaya getiren Meryem Ana, Tanrı tarafından hamile hale getirildi. Şüpheciler ise farklı düşündüklerini ifade etti. Programda, Meryem’in İsa’yı dünyaya getirmeden önce bekâretini kaybettiği ve bunun için 3 ihtimal olduğu savunuldu.

YANLIŞ ÇEVİRİ

Bazı din adamları farklı bir bakış açısı ortaya attı. Buna göre, İncil’de ki ayetler Hz. İsa’nın öğretisini yaymak amacıyla yazıldı. Bakire kızın doğurması daha önceki dinsel öğretilerde yer alan bir motif, bundan yararlanıldı. Ortadoğu kültüründe bu tür mucizeler çok yaygın. İncil’in yazıldığı dönemdeki kavramlar arasında farklılıklar olduğu belirtildi. Buna göre bakire sözcüğü o dönemde yalnızca genç bir kız anlamına geliyordu ve cinsel ilişkiye girilmediğini göstermiyordu.

ÜÇ TEORİ

• Birinci ihtimal: Meryem’in gizli bir sevgilisi vardı. Ancak bu uzak bir olasılık olarak görüldü.

• İkinci ihtimal: Romalı bir asker Meryem’e tecavüz etti. Bir yazarın ortaya attığı bu görüş en düşük olasılık olarak değerlendirildi.

• Üçüncü ihtimal: Nişanlısı Yusuf hamile bıraktı. En akla yakın olasılık olarak bu görüldü. Çünkü o dönemlerde nişanlılar beraber yaşayabiliyordu.

Yorumlar kapatıldı.