İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: AB’den Türkiye’ye son dakika jesti

13 Aralık— Kopenhag Zirvesi’nin taslak bildirgesinde Türkiye ile ilgili maddeye “gecikme olmaksızın” ibaresi eklendi. Bu ibarenin eklenmesi öngörülen tarihten sonra Türkiye’nin bekletilmeyeceği konusunda bir güvence olarak yorumlanıyor.

Avrupa Birliği Kopenhag Zirvesi’nin taslak bildirisinde, “2004 Aralık’ta toplanacak Avrupa Birliği Konseyi’nin, Avrupa Birliği Komisyonu’nun raporu ve önerisi temelinde, Türkiye‘nin Kopenhag siyasi kriterlerini karşıladığına karar vermesi durumunda, Avrupa Birliği’nin Türkiye ile müzakereleri başlatacağı” paragrafı, “Avrupa Birliği’nin Türkiye ile müzakereleri geciktirmeden başlatacağı” olarak değiştirildi.

Edinilen bilgiye göre, Başbakan Abdullah Gül, Almanya Dışişleri Bakanı Joscka Fischer ile görüşmesinde, sonuç bildirgesine “hemen” ifadesinin konulmasını istedi.

Fischer‘in “hemen” ifadesinin olmaması halinde, “geciktirmeden” ifadesinin mümkün olup olmayacağını sorması üzerine Gül, önceliklerinin “hemen” ifadesi olduğunu, ancak “geciktirmeden” ifadesini de kabul edebileceğini söyledi.

Başbakan Abdullah Gül aynı konuyu İngiltere Başbakanı Tony Blair ile de görüştü. Blair’in de “geciktirmeden” ibaresi için Avrupa Birliği ülkelerinin liderline telkinde bulunduğu öğrenildi.

Yorumlar kapatıldı.