İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: 2004 Aralık’ta “şartlı randevu”

13 Aralık— Avrupa Birliği Dönem Başkanı Danimarka Başbakanı Andres Fogh Rasmussen akşam yemeğinin ardından düzenlediği basın toplantısında, devlet ve hükümet başkanlarının Türkiye’ye Aralık 2004 tarihinde koşullu randevu tarihi vermeyi kararlaştırdığını açıkladı. Basına sızan sonuç bildirgesinde de, 2004 yılında Türkiye için hazırlanan ilerleme raporunun olumlu olması halinde 2004 yılı Aralık ayında, Türkiye’ye mümkün olan en yakın tarihin verileceği belirtildi.

Danimarka Başbakanı Rasmussen, Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye güçlü ve olumlu sinyal vermek istediğini söyleyerek başladığı açıklamasında yeni hükümetin kararlılığını takdir ettiklerini belirtti.

Türkiye ile müzakerelere kriterler yerine getirilirse başlanacağını söyleyen Rasmussen, Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’nin Kopenhag kriterlerini yerine getirdiğine inanması halinde, 2004 Aralık ayında Türkiye ile müzakerelere başlama kararının değerlendirileceğini açıkladı.

Rasmussen koşulların yerine getirilmesi halinde mümkün olan en kısa zamanda müzakerelerin başlayacağını kaydetti.

“1 TEMMUZ 2005 ÖNERİSİNDEN FARKLI”

Rasmussen bir gazetecinin “Kararın Almanya-Fransa önerisinden farkı var mı?” şeklindeki sorusuna “Almanya-Fransa önerisine göre müzakereler 1 Temmuz 2005 yılında başlayacaktı ve koşulluydu, aldığımız karara göreyse müzakereler karardan sonra mümkün olan en kısa zamanda başlayacaktır.” şeklinde cevap verdi.

Danimarka Başbakanı “Aralık 2004 tarihinde gözden geçirmeden sonra karar verilirse Kıbrıs konusunda bir gelişme bir sonuç elde edilebilir mi? sorusunu ise ” Doğrudan bir bağlantı görmüyorum. Kıbrıs’ı Türkiye’ye bir kriter olarak sunmak adil olmaz. Türkiye sorumlu bir hükümete sahip. Liderler Kıbrıs’ın AB’yle ilişkilerinin etkileneceğini biliyor. Burada sorun görmüyorum.” diye cevapladı.

SİMİTİS: 3 GÖRÜŞ TARTIŞILDI

Liderlerin akşam yemeğinde Türkiye’ye müzakere tarihi konusunda üç görüşü dile getirdiklerini açıklayan Yunanistan Başbakanı Simitis, İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ve İngiltere Başbakanı Tony Blair’in 2004 başında tarih verilmesinden yana tavır koyduklarını söyledi.

İskandinav ülkelerinin Türkiye’ye diğer adaylardan farklı uygulama yapılmaması görüşünü dile getirdiklerini kaydeden Simitis, şunları söyledi: “Bu ülkeler de AB Komisyonu ne zaman Türkiye’nin Kopenhag kriterlerini yerine getirdiğine karar verirse, o zaman Konsey’in bu konu hakkında karar alması yolunda görüş bildirdiler.

Üçüncü ve benimsenen görüş ise, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Almanya Başbakanı Gerhard Schröder ve diğer ülkeler tarafından dile getirildi. Buna göre, 2004 Aralık’ında AB Komisyon’unun raporuna göre değerlendirme yapılacak, olumluysa müzakereler başlayacak ancak müzakereler için spesifik tarih bulunuyor. AB, hazır olduğu zaman müzakereler başlar. Bunu çoğunluk destekledi.”

Yorumlar kapatıldı.