İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: İSTANBUL PATRİĞİ II.MESROP MUTAFYAN´IN YANILMADIĞINI UMUT EDELİM

Son haftalarda İstanbul Ermeniler Patriği II. Mesrop Mutafyan bir takım Avrupa başkentlerinde Türkiye’nin Avrupa Birliğine “AB” üyeliği sorununda lobi çalışmalarında bulundu.

Patrik’in ziyaretleri 24 Kasım’da başladı ve Kopenhag, Paris, Brüksel, Londra, Berlin, Roma ile Vatikan’ı kapsadı.

Türk basını onun bu ziyaretlerini ciddiyetle takip etti, Türk Tvleri ise bunları yorumladı. Patriğin ziyaretleri ciddi gazetelerin ilk haberleri arasında yer aldı. Patriğin görüşmelerine ayrıca İstanbul Ermeni basını “Jamanak”, “Marmara” ve “AGOS” da büyük ilgi gösterdi. Bunlara Diaspora Ermeni ve Ermenistan basını da birleşti.

Patriğin bu lobi ziyaretleri Türk Dışişlerinin izniyle gerçekleşmiş, Türk gazetecilere Türk elçiliklerinde basın açıklamalarında bulunmuştur.

Patrik Avrupa’da Türkiye lehine lobi çalışmalarında bulunurken Türk elçiliklerinin doğrudan denetiminde faaliyet yürüttü. Bu durum Türk basın ve Tvlerini memnun etmişti. Fakat bu denetlemenin aleni yapılması, bunun amaca uygunluğu açısından verimli olduğu konusunda şüphe uyandırmaktadır.

Eğer şüphe uyandırmasaydı “Zaman” gazetesinin şahitliğine göre, Danimarka Dışişleri yetkilisi Berdel Harter, Mesrop Mutafyan ile karşılaşmasında “Siz Ermeni değil misiniz?” diye sormazdı. Patrik ise buna “Ben Ermeni’yim ve aynı zamanda Türk, iki kimliği de taşımaktayım” cevabını verir.

Kimlik, eğer söz milliyeti ilgilendiriyorsa vatandaşlık değildir. Eğer Türkiye’deki Ermeniler’in hem Ermeni hem de Türk kimliği olsaydı Lozan Antlaşması onları ulusal azınlık olarak tanımazdı.

Bu açılardan Patriğe yöneltilen “Siz Ermeni Değil misiniz?” sorusu çok önemlidir. Bu durum Patrik’in iki kimlikli oluşunu şüphe altına sokmaktadır.

Elbette böylesi bir faaliyet Türkiye’yi “AB” üyesi yapamaz. Fakat Patriğin bir dahaki sefere daha değişik lobi çalışmalarında kullanılmasını öngörür.

Umud ederiz ki Patrik misyonu açısından yanılmaz.

Hakop Çakıryan

Yorumlar kapatıldı.