İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: Uyum Paketi, ilk komisyonda kabul edildi

9 Aralık— Tasarı, yarın da Adalet ve Anayasa Komisyonlarında görüşülecek. Adalet Bakanı Cemil Çiçek, tasarıyı, bu hafta sonuna kadar Meclis’ten çıkarmayı amaçladıklarını bildirdi.

16 ayrı yasada değişiklik öngören 34 maddelik Yasa Tasarısı, bugün ilk olarak tali komisyonlardan İçişleri Komisyonu’nda görüşüldü. Komisyonda, öncelikle Adalet Bakanı Cemil Çiçek ile İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu birer sunuş konuşması yaptılar. Çiçek, bu tasarıyı hazırlamaktaki amaçlarının öncelikle 1995 ve daha sonraki yıllarda Anayasa’da yapılan değişikliklere paralel olarak yasalarda düzenleme yapmak olduğunu söyledi.

Cemil Çiçek, tasarıyı hazırlamaktaki ikinci amaçlarının AB’ye üyeliği devlet politikası olarak kabul eden Türkiye’nin yasalarını AB standartlarına yükseltmesi olduğunu söyledi. Türkiye’nin bu düzenlemelere ihtiyacı olduğunu belirten Çiçek, “Demokrasinin yükseltilmesi, siyaset ve özgürlük alanlarının genişletilmesi bu ve benzeri düzenlemelere bağlı” dedi.

İçişleri Bakanı Aksu da tasarıda özellikle örgütlenme önündeki bazı engellerin kaldırıldığını anlattı. Komisyonda daha sonra, tasarının İçişleri Komisyonu’nu ilgilendiren maddeleri kabul edildi. Tasarının işkence ve kötü muameleyle suçlanan kamu görevlilerine verilen cezaların ertelenemeyeceğine ilişkin hükmün görüşülmesi sırasında Bakan Çiçek, “Eğer bu düzenleme daha önce yapılsaydı Süleyman Yeter davasında verilen ceza ertelenemeyecekti” dedi.

TASARI NELER GETİRİYOR?

Tasarı ile OHAL’de gözaltı süresi 10 günden 7 güne indiriliyor. Hükümlü ve tutuklulardan olağanüstü hal ilanına neden olan suçların soruşturmasında ifadesine başvurmaları gerekenler, OHAL Valisi’nin teklifi üzerine yetkili Cumhuriyet Başsavcısı’nın talebi ve hakimin kararı ile her defasında 7 günü geçmemek üzere ceza infaz kurumu veya tutukevine alınabilecek. Bu süre, hükümlü ve veya tutuklulukta geçmiş sayılacak. Hakim her defasında karar vermeden önce hükümlü ve tutukluyu dinleyecek. Ayrıca hükümlü ve tutuklunun tutukevinden ayrılış ve dönüşünde sağlık durumu, raporla tespit edilecek.

Basın Yasası’nın 15. maddesinde yapılacak değişiklikle, basın-yayın organı sahipleri haber kaynaklarını açıklamaya zorlanamayacak.

Tasarıda, yabancıların TBMM’ye dilekçe vermelerine ilişkin bir düzenleme de yapılıyor. Türkiye’de ikamet eden yabancılar, karşılıklılık esası gözetilmek ve dilekçelerinin Türkçe yazılması kaydıyla bu haktan yararlanabilecekler.

Tasarıya göre, cemaat vakıflarının da diğer vakıflarda olduğu gibi taşınmaz mal edinmeleri için Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden izin alınması sistemi getiriliyor. Buna göre, Cemaat Vakıfları, vakfiyeleri olup olmadığına bakılmaksızın dini, hayri, sosyal, eğitsel, sıhhi ve kültürel alanlardaki ihtiyaçlarını karşılamak üzere taşınmaz mal edinebilecek ve taşınmaz malları üzerinde tasarrufta bulunabilecek.

Dernekler, Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi kurumlarıyla yazışmalarında Türkçe kullanacak. Dernekler tarafından yapılan bildiri, beyanname ve benzeri yayınlar devletin iç ve dış güvenliğini, Cumhuriyet’in temel niteliklerine aykırı mahiyette ve suç işlemeye veya yakalanmaya veya isyana teşvik edici nitelik taşıdığı, devletin gizli belgelerine açıklamak veya başkalarının şöhret ve haklarına, özel ve aile hayatlarına tecavüz etmek amacına yönelik bulunduğu taktirde toplattırılabilecek.

Mahallin en büyük mülki amiri bu kararını 24 saat içinde asliye ceza hakimliğine bildirecek. Hakim, mülki amirin bu kararını en geç 48 saat içinde inceleyerek karara bağlayacak. Bu süre içinde karar verilmemesi halinde mülki amirin kararı hükümsüz sayılacak.

Anayasa’da belirtilen Cumhuriyetin temel nitelikleri ile İnkilap Kanunları’nın korunması hükümlerine, milli güvenliğe ve kamu düzenine, genel sağlık ve ahlaka aykırı olarak ya da başkaların hürriyetini kısıtlamak amacıyla dernek kurulamayacak.

Dernekler tüzüklerinde gösterilen amaçları gerçekleştirmek üzere uluslararası faaliyette bulunabilecekler, yurt dışında şube açabilecek ve yurt dışında kurulmuş dernek veya kuruluşlara üye olabilecek.

Yabancı dernekler, uluslararası alanda işbirliği yapılmasında yarar görülen hallerde ve karşılıklı olmak şartıyla Dışişleri Bakanlığı’nın olumlu görüşü alınmak suretiyle İçişleri Bakanlığı’nın izniyle Türkiye’de faaliyette bulunabilecek, şube açabilecek, üst kuruluşlar kurabilecek ve kurulmuş üst kuruluşlara katılabilecek.

Yorumlar kapatıldı.