İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: Papa Roncalli Belgeseli

Kamuoyunda “Türk dostu” olarak bilinen, 1935-1944 yılları arasında İstanbul’da Vatikan Büyükelçiliği yapan ve daha sonra Papa seçilerek XXIII. Giovanni adını alan Angelo Giuseppe Roncalli’nin hayatının anlatıldığı belgeselin galası, filmin yönetmeni Donatella Baglivo’nun da katılımıyla, 1 Aralık 2002 tarihinde, İstanbul’daki İtalyan Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

“Angelo Giuseppe Roncalli, İstanbul’daki Hayatım – Papa XXIII. Giovanni’nin hafızasındaki dinlerin ve medeniyetlerin buluşma noktası: Türkiye” adlı filmin galasında Müslüman ve Hristiyan dünyası bir araya geldi.

Ç.E.S.A.V. Başkanı Dr. İmren Aykut, Vatikan’dan gelen Kardinal Walter Casper, İstanbul Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos, Vatikan Büyükelçisi Başepiskopos Edmond Farhad, Süryani Kadim Patrik Vekili Metropolit Yusuf Çetin, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, din adamları, akademisyenler ve sanatçıların davetli olduğu galaya Patrikliğimizi temsilen Aret Anuşyan katıldı.

Gösterimden önce bir konuşma yapan Dr. İmren Aykut, filmin İtalya’da İnsan Hakları Ödülü’nü kazandığını anımsatarak “Roncalli’nin sevgi dolu yüreği, her dinden insanı bir araya getirdi. Müslümanların Kadir Gecesi’nde de bu mozaiğin yaşanması ile sevgi ve kardeşliği yakaladık” dedi.

Daha sonra söz alan Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Türkler’in konuğu olmuş bu ünlü din adamının anısına Harbiye’deki Ölçek sokağın adını “Papa Roncalli” olarak değiştirdiklerini, bunu, o dönemde aldığı tehditler ve engellemelere rağmen başardıklarını, İnançların Kutsal olduğunu ifade eden Sarıgül, “İnançları istismar etmeyin. İnançlar iktidara değil, Tanrı’ya ulaşma yoludur” uyarısında bulundu.

Aynı akşam, İtalya’dan filmin galası için gelen konuklar onuruna Vatikan Elçiliği’nde düzenlenen davete Patrikliğimizi temsilen Ruhani Kurul Sekreteri Dr Krikor Damatyan katıldı.

Yorumlar kapatıldı.