İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Radikal: `Suikasta üç Türk karıştı´

AŞKABAT – Türkmenistan Devlet Başkanı Sefermurat Türkmenbaşı’na 25 Kasım’da düzenlenen başarısız suikast girişimine karışanlar arasında üç Türk’ün de yer aldığı açıklandı. Başsavcı Gurbanbibi Atadzhanova, saldırıya katılan yabancılar arasında üç Türk, bir Ermeni ve üç Çeçen’in bulunduğunu iddia etti. Atadzhanova, bu kişilere, Türkmenbaşı’nın öldürülmesi için 25’er bin dolar ödül vaat edildiğinin anlaşıldığını söyledi.

Türkmenbaşı, bir Türk vatandaşının 8 bin euro karşılığında suikast girişimine katıldığını öne sürmüştü. Türkmenbaşı’nın sözcüsü Serdar Durdiyev ise yarısını yabancıların oluşturduğu 23 kişinin tutuklandığını duyurup olayın bir ihtilal girişimi olduğunu savundu. Tutuklananlar arasında hem Rus hem de ABD vatandaşı olan gazeteci ve senarist Leonid Komarovski adlı birinin bulunduğu belirtiliyor. Aşkabat’taki ABD büyükelçiliği bunu doğrularken, Dışişleri Sözcüsü Philip Reeker, Komarovski’ye hâlâ ulaşamadıklarını belirtip Türkmen yetkilileri uluslararası hukuku ihlalle suçladı.

Aşkabat, olayın ardında eski Dışişleri Bakanı Boris Şihmuradov, eski Merkez Bankası Başkanı Hudaiberdi Orazov, eski Tarım Bakanı Yardımcısı Sefer Yiklimov ile eski Türkiye Büyükelçisi Nur Muhammed Hanamov’un bulunduğu savında. Yiklimov’un İsveç, diğer şüphelilerin ise Rusya’da olduğunu belirten Türkmen yetkililer bu kişilerin iade edilmesini istiyor. Ayrıca Gairat şirketinin sahibi Türkmen işadamı Guvanç Duzhumayev’in suikasta karıştığı öne sürülüyor. Bu kişiler ise suikast girişimine karıştıkları iddiasını reddediyor.
(afp, ap)

Yorumlar kapatıldı.