İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: ASYA SİSMOLOJİ KOMİSYONUNUN 5. ZİRVESİ YEREVAN´DA GERÇEKLEŞECEK

Asya Sismoloji Komisyonunun 4. zirvesi 40 ülke temsilcilerinin katılımıyla 24-27 Kasım günlerinde Nepal’in Başkenti Katmandu’da gerçekleşti.

Toplantıyı Asya Sismoloji Komisyonu Başkanı Sergey Balasanyan bir konuşmayla açtı.

Balasanyan konuşmasında; Asya’nın dünyanın en yoğun yerleşim yoğunluğuna sahip bulunduğunu bu yüzden de depremi yılda yüzbinlerce insanın hayatını alması, özellikle kalkınmakta olan ülkelerin sosyo-ekonomik yapılanmasında büyük zararlara sebebiyet vermesi nedeniyle tehlikeli bir afet olarak nitelendirdi.

Sayın Balasanyan, Asya Sismoloji Komisyonunun bölgedeki sismoloji uzmanlarını birleştirme ve sismik afetlerdeki zararları en aza indirme yolunda çabalarda bulunması gerektiğini vurguladı.

Sunulan projeler yoğun bir tartışma süzgecinden geçtikten sonra Asya Sismoloji Komisyonunca oybirliğiyle kabul edildi.

Zirve sırasında Sayın Balasanyan, bazı Asya ve Okyanusya ülkelerinden, Ermenistan örneğinde olduğu gibi sismik korunma konusunda kendilerine danışmalarda bulunması önerileri aldı.

Böylece 21. yüzyıl, dünyanın bu bölgesindeki sismik afetleri zararlarının azaltılması konusunda Ermeni teknolojilerinin yüzyıl olabilir.

Zirvede Hindistan temsilcisinin 2004 yılındaki bir sonraki zirvenin Yerevan’da yapılması önerisi oybirliğiyle kabul edildi. Bu Ermenistan Sismologlarının büyük başarısı olup, uluslararasınca tanınması açısından anlamlıdır.

Mariyeta Makaryan

Yorumlar kapatıldı.