İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

ntv: Uyum paketi en geç salı günü Meclis’te

28 Kasım — Düzenlemelerin henüz hükümet tasarısı haline getirilmediğini belirten Yalçınbayır, Bakanlar Kurulu’nun olağanüstü toplantısında, pakette yer alacak tüm düzenlemelerin ayrıntılı olarak ele alınacağını vurguladı.

Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır, 9 kanunun 36 maddesinde önemli değişiklikler içeren AB’ye uyum paketi hakkında bilgi verdi.

Paketin henüz hükümet tasarısına dönüşmediğini söyleyen ve takvimin nasıl işleyeceğini anlatan Yalçınbayır, “Tasarı üzerinde çalışan üç bakan olarak Başbakan Abdullah Gül ile görüşeceğiz. Bakanlar Kurulu’nun olağanüstü toplantısında paket madde madde tartışılacak. En geç salı günü Meclis’e sunmuş olacağız. Bayramdan sonra 10 Aralık’ta da paketin ilgili komisyonlarda görüşülmesini hedefliyoruz” dedi.

“CHP İLE TEMAS HALİNDEYİZ”

Yalçınbayır, 12 Aralık’tan önce paketin Meclis’e sevkedilmesi ile birlikte hükümetin siyasi iradesinin AB hazırlıklarının arkasında olduğu mesajının verileceğini söyledi. CHP ile de sürekli temas içinde olduklarını belirten Yalçınbayır, taslak ile ilgili farklı görüşlerin olmasını, “O, bu işin zenginliğidir” sözleri ile yorumladı.

GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Yalçınbayır, türban veya Kürtçe eğitim talebi nedeniyle okuldan uzaklaştırılan yüksek öğrenim öğrencilerine disiplin affı getiren madde üzerinde çalışmaların sürdüğünü de söyledi. Ertuğrul Yalçınbayır, “Bu konuda daha karar verilmedi. Tartışma seviyesinde görüşmelerimiz sürüyor. Bu düzenleme ile biz türban sorununu çözmüyoruz. Yargı kararlarıyla somutlaşan kurallara herkes uymak zorundadır. Ancak dilekçe veren öğrenciler için disiplin uygulaması yapılması doğru değil. Dilekçe vermek suç olmamalı” diye konuştu.

“SADECE ZANA’YA İNDİRGENMESİ DOĞRU DEĞİL”

Yalçınbayır’ın yargılamanın iadesi konusundaki görüşleri ise şöyle:

“Hem Avrupa Birliği’nde hem Türk kamuoyunda bu düzenleme ile ilgili beklenti var. 1700 davadan 300’ünde yargılamanın iadesi olabilir. Bunun sadece Leyla Zana’ya indirgenmesi doğru değil. Bir kişinin hukuku ihlal edilmişse onu tatmin etmek lazım.”

İşkencenin insanlık suçu olduğunu söyleyerek bu konuda yapılacak düzenlemelere özel önem verdiklerini belirten Başbakan Yardımcısı, “50 sene geçse de işkence yapan yargının önüne çıkacağını bilmeli” dedi.

Yorumlar kapatıldı.