İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Radikal: Chirac umut verdi

ERGÜN AKSOY

STOCKHOLM – Türkiye’ye 12 Aralık’taki Kopenhag zirvesinde üyelik müzakeresi tarihi verilmesi için AB turuna çıkan AKP lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın dünkü durakları İsveç ile Fransa’ydı. Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile sağcı hükümetin Türkiye’ye tarih verilmesine karşı olduğunun bilinmesinden ötürü, Paris, Erdoğan’ın Berlin’den sonraki en kritik ziyaretiydi. Fransız hava kontrolörlerinin grevinden ötürü gecikmeli uçan Erdoğan, Paris’te ‘Ermeni soykırımını tanımadan AB’ye giremezsiniz’ pankartları açan Ermenilerin protestosuyla karşılaştı. Erdoğan’la Chirac, Elyssee Sarayı’ndaki 75 dakikalık görüşme sonrası gazetecileri yanıtlamazken, Erdoğan Türk elçiliğinde basın toplantısı düzenledi.

Görüşmede “Türkiye bizim için Avrupalıdır” vurgusu yapan Chirac,
“Türkiye’nin AB üyeliği ve tarih alması için elimizden geleni yapacağız. Ama bunun için 15 ülkenin konsensüsü gerekli” dedi. Erdoğan da, Chirac’ın Türkiye’ye tarih verilmesine çok olumlu bir yaklaşım sergilediğini, gelişmelere göre yeni yaklaşım sergileyeceğini söylediğini aktardı. Erdoğan’ın basın toplantısına, Ermeni Patriği Mesrop da katıldı ve AKP lideriyle el sıkıştı.

Giscard yine konuştu

Bu arada eski Fransa Cumhurbaşkanı ve Avrupa Konvansiyonu Başkanı Valery Giscard d’Estaing, dün meclisin dışişleri komisyonunda konuşarak, Türkiye’nin AB üyeliğine muhalefetini yineledi. “Türkiye AB’ye girebilirdi.

Bazı siyasal şartlar ya da işgal yüzünden bunu yapamadı değil. Görüyoruz ki olmadı. Oysa Doğu Avrupa ülkeleri Sovyet boyunduruğundaydı” diyen Giscard, sürekli genişlemeden konuşmanın Avrupa sınırlarının nerede bittiğini gündeme getirdiğini söyledi.

AKP liderinin önceki durağı İsveç’te ise Başbakanı Goran Persson, Türkiye’nin Kopenhag’a kadar Kopenhag Kriterleri’nin hayata geçirip geçirmediğine bakarak tarih için tavırlarını netleştireceklerini belirtti. Erdoğan, Kıbrıs ile Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası’nın (AGSP) çözümü konusunda güvence verirken, Persson Kürt sorununu gündeme getirdi.

Görüşmeye geçmişte Güneydoğu’ya gitmesi engellenen İsveç Dışişleri Bakanı Anna Lindh de katıldı. Erdoğan, İsmail Cem’in Dışişleri Bakanlığı döneminde Diyarbakır’a gitme isteği, ‘resmi programa koyamayız’ gerekçesiyle reddedilen Anna Lindh’i Güneydoğu’ya davet etti. Mutluluğunu ifade eden Lindh ise, “Bölgeyi insan hakları ve demokrasi çerçevesinde görmeniz çok olumlu” diye konuştu.

Persson Kürt sorununun Kopenhag Kriterleri çerçevesinde çözümünü isteyerek, “Kürtler demokratik ve özgür bir ortama kavuşmalı, durumları iyileştirilmeli” derken, AKP lideri “Benim bir vatandaş olarak hakkım neyse, Kürt vatandaşlarımızın hakkı aynıdır” diyerek, sorunun bireysel hakların artırılmasıyla aşılacağına inandığını aktardı. Siyasi yasaklara örneğin ‘kendisi’ olduğunu dile getiren Erdoğan, kapatılan RP’nin Genel Başkanı Necmettin Erbakan, eski HADEP Genel Başkanı Murat Bozlak ve eski İHD Genel Başkanı Akın Birdal’ın da önünü açacak yasal düzenlemeler yapacaklarını kaydetti.

Ekonomik yardım vaadi

Erdoğan’la ortak basın toplantısı düzenleyen İsveç başbakanı, Kıbrıs’ta çözüm arayışlarını, “Kıbrıs konusu Kopenhag Kriterleri’ne dahil olmasa da, Türkiye politikasında tartışılması gereken bir konu. Bugün bu yapılmakta” diye irdeledi. AKP liderinin Kıbrıs ve AGSP’nin çözümü konusunda güvenceler verdiğini belirten Persson, “Bu konular Avrupa’nın geleceği açısından hayati önemde. Türkiye’nin yasal ve demokratik reformlar konusunda yapacağı yeni yasal düzenlemelere ekonomik destek verilmesi söz konusu” dedi.

Yorumlar kapatıldı.