İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Lraper: Paris Temasları I – III

Meclis Dostluk Grubu

Patrik Mesrob II Hazretlerinin Paris’teki ilk teması 26 Kasım 2002 Salı öğleden önce Saint-Florent-le-Vieil Belediye Başkanı, Des Pays De La Loire Bölgesi Başkan Yardımcısı, Maine-et-Loire Milletvekili, Fransa Millet Meclisi Türkiye-Fransa Dostluk Grubu Başkanı ve Fransa eski Dışişleri Bakanı Hervé de Charette ile gerçekleşti.

(Bakan Hervé de Charette ile Patrik Mesrob II görüşürken)

Görüşmeye başlarken Patrik Hazretleri’nin ziyaretinden çok memnun olduğunu, kendilerini kabul etmekten onur duyduğunu ifade eden Hervé de Charette’e Patrik Hazretleri ziyaret nedenini şöyle açıkladı: “Biz Türkiye’nin AB’ye girişi konusunda desteğimizi ve görüşlerimizi belirtmek için buradayız. Buraya gelmeden önce gerek Ermeni Kilisesi Ruhani Kurul üyeleri ve cemaatimizin sivil yöneticileriyle, gerekse Türkiye’de yaşayan diğer Hristiyan azınlık cemaatleri temsilcileriyle görüştük ve bu konuda görüş birliği içersindeyiz. Türkiye’de Museviler, Hristiyanlar ve Müslümanlar hep birlikte bir yaşam diyaloğu içinde yaşamımızı sürdürmekteyiz. Kimse kimsenin ibadetine, örf ve adetlerine göre yaşamasına karışmamaktadır. İşte bu yüzden, Türkiye’nin Avrupa’ya girmesini engellemek isteyen bazı muhafazakar kesimlerin din faktörünü kullanmaları bizi son derece rahatsız etmektedir. Hristiyan-Müslüman çekişmesi yaratmak her iki taraf için de akılcı değildir, tansiyonu arttırır, Türkiye’de yaşayan azınlıkların toplumdaki konumlarını sarsar, Müslüman çoğunluğun, gayrımüslimlere bakış açısında menfi anlamda değişiklik yaratabilir. Bu yüzden parlamenterlerden din faktörünün suistimal edilmemesini rica ediyorum. Azınlık cemaatlerince özellikle vakıflarla ilgili olumsuz uygulamalar olduğu doğruysa da, yeni Hükümet bunların gözden geçirileceğine ve güncelleştirileceğine ve Müslümanlar ile gayrımüslimler arasında eşitliği sağlayacağını zaten taahhüt etmiştir.”

Hervé de Charette ise kendini şöyle ifade etti: “Türkiye’nin Avrupa’ya girişi konusundaki münazaralar yeni yoğunluk kazanmaya başladı ve artık yoğunluk kazanarak artacaktır. Avrupa açık bir toplumdur. Her konuda olduğu gibi, Türkiye’nin Avrupa’ya girmesi konusunun da çok açık bir şekilde medyada, halka açık toplantılarda irdelenmesi gerekmektedir. Bundan kaçmamak veya rahatsız olmamak gerekir, aksine her fırsatta herkesin görüşlerini açıklamasında son derece fayda vardır. Bu yüzden, bir azınlık cemaati lideri olarak ziyaretiniz anlamlı ve önemlidir. Türkiye’deki tüm azınlıkların, ülkenin AB’ye girmesine verdiği desteği doğal karşılıyorum, AB’ye giren her ülkede de böyle olmuştur, çünkü AB’ye girme perspektifiyle ülkeler insan ve azınlık hakları ve diğer temel özgürlükler konusunda olumlu adımlar atmak durumundadırlar. Sayın Giscard d’Estaing’in bu konuda biraz demagoji yaptığını düşünüyorum, çünkü dediğiniz gibi AB ilişkilerini din bazına oturtmak yanlıştır.

(Patrik Mesrob II, Hervé de Charette’e bir hediye takdim ederken)

Ben parlamentoda Türk-Fransız komisyonunun başkanlığını özellikle üstlendim, çünkü stratejik anlamda, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesini çok önemli buluyorum ve bu doğrultuda çok aktif bir şekilde çalışıyorum. Parlamentonun farklı düşünen üyeleri nezdinde Türkiye’nin bugününü, geleceğini ve AB’ye girmesinin gerekliliğini savunuyorum. Bu konuyu sonuçlandırmak için çok aktif bir şekilde çalışıyorum. Türkiye Hükümeti’nin de bu doğrultuda çok çalışması gerekiyor.”

Basınla Görüşme

Patrik Hazretleri Fransa’daki temaslarıyla ilgili olarak basın mensuplarıyla bir araya gelmeyi dilediğinden, Danimarka’dan Türkiye’nin Paris Büyükelçiliği’nin Basın Ataşesi’yle bağlantı kurarak bir görüşme düzenlenmesini rica etmişti. Basınla görüşme, 26 Kasım Salı saat 16.00’da Paris’teki Türkiye Büyükelçiliği’nin basın merkezinde gerçekleşti.

(Patrik Hazretleri yabancı basın mensuplarıyla)

Patrik Hazretleri önce yabancı basın temsilcileriyle, sonra da Türk basınının Fransa’daki muhabirleriyle bir araya gelerek iyi niyet gezisinin amaçlarını ve görüşmelerden edindiği izlenimleri aktardı.

(Patrik Hazretleri Türk basın mensuplarıyla)

Patrik Hazretleri temaslarının bazı basın mensupları tarafından halka yanlış aktarıldığını, kendisinin bir dini lider olduğunu, gezisinin amacının ise lobi faaliyeti veya kulis olarak yansıtılmasının son derece yanlış olduğunu, daha önceki patriklerin de yapmış oldukları gibi bu gezinin bir iyi niyet gezisi olduğunu ve her şeyden önce Hristiyan-Müslüman cemaatler arası ilişkileri ve diyaloğu pekiştirmek amacını taşıdığını vurguladı.

Meclis Türkiye Raportörü

,

26 Kasım Salı öğleden sonra Patrik Hazretleri, Fransız Ulusal Meclisi’nin Avrupa Birliği Delegasyonu Türkiye Raportörü Milletvekili Guy Lengagne ve Müsteşar Marie-France Hérin ile görüştü. İyi niyet gezisinin amacını burada da tekrarlayan Patrik Hazretleri raportörden Türkiye’nin AB’ye girmesine destek vermesini dileyerek, bu süreçte, Türkiye’deki semavi din temsilcilerinin bir arada uyum içerisinde varlıklarını sürdürerek dindaşlarına hizmet verdiklerinin, Türkiye’nin bir dinler ve kültürler mozayiği olduğunun göz ardı edilmemesini istedi.

(Marie-France Hérin, Guy Lengagne, Patrik Mesrob II ve Luiz Bakar)

Delegasyon Başkanı Milletvekili Pierre Lequiller yurtdışında olduğu için, Patrik Hazretlerini kabul etme onurunun kendisine nasip olduğunu belirten Milletvekili Lengagne, Fransa’nın Türkiye’ye açık destek vermeye kararlı olduğunu söyledi. Türkiye’deki azınlık cemaatlerinin düşüncelerini açıklamalarının da çok yararlı olduğunu belirten Lengagne, “Ziyaretinizi önemsediğimizi lütfen bilin, bu iyi bir işarettir” dedi. Türkiye’nin reformlar doğrultusunda çok önemli adımlar atmasına rağmen, Avrupa’nın uygulamaları da görmek isteyeceğinin altını çizen milletvekili, “Fransa Türkiye’nin dostudur, bu dostluğun gerekleri, zamanı geldiğinde doğal olarak yapılacaktır” dedi.

Yorumlar kapatıldı.