İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Radikal: Azınlıklar dava peşinde

RADİKAL – İSTANBUL – AB uyum yasaları çerçevesinde yeniden düzenlenen azınlık vakıflarının mal edinme hakkının, uygulamaya konulan yönetmelikle ortadan kalktığını belirten azınlık temsilcileri, yönetmeliğin iptali
için dava açmaya hazırlanıyor. Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı Demokratik Değişim Gönüllüleri ve Friedcrich Naumann Vakfı dün, ‘Azınlık Vakıflarına İlişkin Son Hukuki Düzenlemelerin Değerlendirilmesi’ başlıklı toplantı düzenledi. Toplantıya, bu konudaki çalışmalarıyla tanınan avukat Diran Bakar katıldı.

Bakar, yönetmeliğin, kanunla verilen hakları engeller nitelikte ve hukuka aykırı olduğunu ileri sürdü. Yönetmeliğin bürokratik engeller çıkararak yasayla verilen hakların alınmasını imkânsızlaştırdığını belirten Bakar, “Bu yönetmelik uygulanamaz. Uygulanırsa, azınlık vakıfları hiçbir şey alamaz. Yönetmelik, çıkarılan yasaya aykırı. Yönetmeliğin iptali için Danıştay’a dava açacağız” dedi.

AB uyum yasaları içindeki vakıflarla ilgili maddenin farklı yorumlanabileceğini ifade eden Bakar, şunları söyledi: “Yasada,
‘İhtiyaçlarını karşılamak üzere taşınmaz mal edinebilirler’ deniliyor. Burası çok farklı yorumlanabilir. İhtiyaç nedir? Bugün cemaat vakıfları maddi olarak çok zor durumda. Bizim akar amaçlı mülk edinmeye ihtiyacımız var.”

Yorumlar kapatıldı.