İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hürriyet: Müslüman bir ülke AB için zenginliktir

Uğur ERGAN / ANKARA

Türkiye açısından tarihi önem taşıyan Kopenhag Zirvesi’ne bir ay kala, ilgili kuruluşlarla birlikte Avrupa’da etkin olan Ermeni Patrikhanesi de AB için atağa kalktı. Ermeni Patriği Mesrob II, AB liderleri, dışişleri bakanları, kilise yöneticileriyle çeşitli sivil toplum örgütleri başta olmak üzere 500’e yakın kişi ve kuruluşa Kopenhag’da Türkiye’ye müzakere tarihi verilmesi için bir mektup gönderdi.

Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II, mektubunda, laik ve büyük çoğunluğuyla Müslüman bir ülke olan Türkiye’nin, Avrupa’nın kültürel çeşitliliğine katkıda bulunacağını belirtti. Mesrob II, ‘‘12 Aralık’ta toplanacak AB Konseyi’nde müzakerelerin başlamasına yeşil ışık yakan bir kararın çıkacağını umuyoruz’’ dedi.

Ermeni Patriği, Türkiye’nin, Kopenhag Kriterleri’ne uyum sağlamak için kendisinden beklenen sorumlulukların pek çoğunu yerine getirdiğini, kalan kısmı da yerine getirecek iradeye sahip olduğunu söyledi.

Dışişleri Bakanlığı ile irtibata geçerek, bakanlığın olurunu aldıktan sonra gönderilen mektupta ayrıca şu görüşlere yer verildi:

‘‘Bazı düzenlemeleriyle cemaatimizi de yakından ilgilendiren 3 Ağustos 2002 tarihli uyum paketi, Türkiye’nin içinde yaşadığı ekonomik ve siyasi krize rağmen çıkartılabilmiştir. (…) Yapılan düzenlemelerin eksiklikleri olduğu, kilisemizi ve cemaatimizi yakından ilgilendiren alanlarda yeni veya tamamlayıcı düzenlemelere ihtiyaç duyulduğu gerçektir. Ancak biz, bu düzenlemelerin AB ile müzakere masasına oturmuş bir Türkiye’de daha kolaylıkla yapılabileceğine inanıyoruz.

12 Aralık’ta toplanacak AB Konseyi’nde, müzakerelerin başlamasına yeşil ışık yakan bir kararın çıkacağını umuyoruz. Böyle bir karar, sadece Türkiye’yi tepeden tırnağa değiştirecek dinamiklerin önünü açmakla kalmayacaktır. Aynı zamanda, 11 Eylül sonrasında yeniden şekillenmeye başlayan dünyamızda, parlamenter demokrasiyle yönetilen, laik ve büyük çoğunluğuyla Müslüman bir ülkenin, Avrupa’nın kültürel çeşitliliğine katkıda bulunmasını da sağlayacaktır.’

Altında Ermeni Patriği Mesrob II’nin imzasının bulunduğu mektup ilk olarak Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu’ya iletildi.

Fener Rum Patriği Kraliçe’nin davetlisi olarak Londra’da

FENER Rum Patriği Bartholomeos, tahta çıkışının 50’nci yıldönümü kutlanan Kraliçe Elizabeth’in davetlisi olarak İngiltere’ye gitti. THY’ye ait tarifeli uçakla Londra’ya hareket eden Bartholomeos, Kraliçe Elizabeth’in, ‘‘insanlığın manevi gidişatı ve dinin rolü’’ hakkında istişareler yapmak üzere çeşitli ülkelerden davet ettiği dini liderler arasında bulunuyor. Dini liderler bugün Buckingham Sarayı’nda Kraliçe Elizabeth’in onuruna verilecek akşam yemeğinde bir araya gelecekler. Bartholomeos’un da aralarında olduğu din adamları, yemek öncesinde kraliçenin eşi Prens Philip tarafından kabul edilecek.

Yorumlar kapatıldı.