İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

azg: TÜRK İSLAMCILARIN AÇIKLAMALARININ ERMENİSTAN´DAKİ YANKILARI

Türkiye’de gerçekleşen son Parlamento seçimlerinde oyların % 34’ünü alarak zafer kazanan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığını yaptığı “Adalet ve Kalkınma” Partisi AKP İslamcılığıyla tanınmakta ve askeriye tarafından tam desteklenmemektedir.

Seçim neticesinin hemen sonrasında TSK Genel Kurmay Başkanı General Hilmi Özkök ABD’ye hareket etti ve Washington’da Başkan yardımcısı Dick Chaney, Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ve Dışişleri Bakanı Colin Powell ile görüşmelerde bulundu.

Hatta Türkiye’de askeriyenin seçimleri iptal ettireceği ve yeni seçimlere gidileceği konusu dile getirilmektedir.

Tüm bu belgeler “Adalet ve Kalkınma” Partisinin bölgede iktidarda bulunan İslamist bir güce dönüşmekte olduğunu göstermektedir. Bunu Partinin Başkanı Erdoğan’ın “Türkiye Azerbaycan ile daha sıkı işbirliğinde bulunmalıdır” sözleri de kanıtlamaktadır.

Bu sorun Ermenistan’daki politik çevreleri de tedirgin etmektedir. Bunlar bölgesel dengelerin bozulmasının yanı sıra Dağlık Karabağ çatışmasının çözümünde Türkiye’nin de rol oynamasından tedirginler.

“Ulusal Birlik” Partisi Başkanı Artaşes Geğamyan’ın değerlendirmesine göre, Türkiye’de yeni yönetim oluştuktan sonra, Türkiye-Gürcistan-Azerbaycan ekonomik işbirliğine büyük bir ağırlık verecek ve bunu askeri ittifaklıkla daha da sağlamlaştırmayı deneyecek. Bu Gürcistan’ın da işine gelmektedir böylece NATO ile olan bağları daha da sıklaşacak. Fakat bu durum Ermenistan ve Dağlık Karabağ’ın çıkarlarına aykırıdır.

“Yasalar Ülkesi” Partisi üyesi, Parlamenter, politikacı Mher Şahgeltyan’a göre, Türkiye’de yeni hükümetin oluşmasından sonra İslamcılar arasında Doğucu-Batıcı kanatların çatışmaları daha da şiddetlenecek. Yeni hükümet İran, Pakistan ve Azerbaycan ile yeni tür ilişkiler içerisinde bulunacak. Erdoğan’ın son açıklamaları ise Azerbaycan’ın güvenini kazanmak ve onu kullanmakla ilgili. Bu bağlamda Ermenistan’a karşı kaba tutum hiç de şaşırtıcı olamaz. Ve bunlar yakın zamanda sıklaşabilir de.

Politikacının düşüncesine göre, Türkiye’nin Ermenistan ve Dağlık Karabağ sorununun çözümü sorunundaki tutumunda bir değişiklik, bir karşı atak beklenemez. Çünkü uluslararası kamuoyunca Ermenistan, bölgenin en demokratik ülkesi olarak kabul edilmektedir. Türkiye buna cesaret edemez.

Gor Abrahamyan

Yorumlar kapatıldı.